22. června 2015 • 04:59

Prokletý Eden? Nároďáku se tam nedaří, na Letné to většinou jde

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stalo se to už poněkolikáté. Zatímco v Edenu česká „Lvíčata“ odstartovala evropský šampionát zklamáním a prohrou s Dánskem 1:2, o tři dny později nachystala fanouškům na Letné čtyřgólovou demolici Srbska. Rozhodující duel o postup do semifinále fotbalového EURA s Německem čeká Dovalilovu partu v úterý opět v Edenu. Opravdu je domov fotbalové Slavie pro české národní týmy začarovaný? „Pokud by měl být jediný problém stadion, měli bychom se s tím vypořádat,“ věřil stoper Tomáš Kalas.



Návštěva na úvodní dva zápasy českého týmu ve skupině byla téměř shodná. V Edenu mužstvu proti Dánsku fandilo 15 987 diváků, na Letnou dorazilo 16 253 diváků. Rozdíl v atmosféře ale musel postřehnout úplně každý.

„Jak jsme si postěžovali na to, jak to dopadlo při zápase s Dánskem v Edenu, musím vyzdvihnout fanoušky na Letné. Stáli za námi od začátku, my jsme se na hřišti samozřejmě snažili. Věřím, že jsme si řekli o velkou podporu i v Edenu,“ nezakrýval Tomáš Kalas.

Návštěva na úvodní zápas českého týmu byla zklamáním
Návštěva na úvodní zápas českého týmu byla zklamáním

Z Edenu odcházeli fanoušci po nezdaru s Dánskem rozladění, diskutovalo se o prázdných místech na tribunách a o tom, že atmosféra v hledišti neodpovídala úvodnímu zápasu největšího fotbalového turnaje, který lze na českém území uspořádat. Naopak na Letné se po čtyřgólové výhře nad Srby rozjížděly mexické vlny a dlouho aplaudovalo skvělému výkonu.

„Na Spartě se to povedlo ve všech směrech - diváci, výkon, euforie. Ale podmínky jsou všude stejné, trávník je zelený. Jsou to takové subjektivní názory,“ nehledal důvod ve stadionech trenér Jakub Dovalil.

Podobný názor měli samotní hráči. „Možná tráva může být trošku jiná. Ale řekl bych, že je to spíš souhra náhod, že i áčko tam naposledy remizovalo a my jsme tam prohráli. Vždycky na hřišti rozhodují hráči a ne stadion, ten na to nemá vliv,“ tvrdil Kalas.

Negativní bilance v Edenu

Statistiky z posledních let ale mluví spíš pro domov sparťanských fotbalistů. Na Letné dospělá reprezentace slavila loni v září velký triumf nad Nizozemskem (2:1), naopak v Edenu letos v březnu Vrbův soubor odehrál upachtěnou remízu 1:1 s Lotyši. Pod trenérem Bílkem zase áčko ztratilo ve Vršovicích klíčový duel v kvalifikaci o šampionát v Brazílii, když v září 2013 překvapivě selhali s Arménií (1:2).

V reprezentačním tápání pokračovala i „Lvíčata“ na EURO, když na stadionu, kde nastupuje pražská Slavia, padla s Dánskem. „Mohu to hodnotit podle atmosféry se Srbskem a ta byla úplně odlišná, než v Edenu s Dánskem. Ale neřekl bych, že to bylo stadionem, spíš že jsme proti Srbům museli bodovat. Očekávalo se, že tam necháme duši. Doufám, že se nám to povedlo,“ zamyslel se Kalas.

Kadeřábkův VIDEOBLOG: Rodina Hujerů? Se Srby je překřičeli Trávníkovi
Video se připravuje ...

Letná může vyhovovat české jednadvacítce také proto, že v kádru figuruje devět hráčů, co patří Spartě nebo klubem prošli. Naopak Eden za svůj domov považují pouze dva slávisté.

„Po dlouhé době jsem si zahrál v Edenu, škoda, že jsme tam nevyhráli, bylo by to lepší. Povedlo se nám to na Letné. Snad se to teď zlomí,“ doufal Ondřej Petrák, který v lednu 2014 přestoupil ze Slavie do Norimberku.

V Edenu český tým odehraje v úterý rozhodující duel s Němci. Že by snad hráči uvažovali o tom, aby bitvu o vše sehráli opět na Letné? „Žádat o to by stejně asi bylo pozdě. Já bych to neměnil a nechal, jak to bylo. Ale my se s tím musíme poprat. Pokud by měl být jediný problém stadion, s tím bychom se měli vypořádat,“ nehledal výmluvy Kalas.

Postupová matematika Postupová matematikaFoto Deník Sport

Tohle nečekal nikdo v republice, smál se český hrdina Kliment
Video se připravuje ...

Skalák si protrpěl své: Je to důležitý krok, ale vyhráno nemáme
Video se připravuje ...

Frýdek: Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsme pohromadě
Video se připravuje ...

Hybš: Kliment mě nepřekvapil, vím z Jihlavy, jak pracuje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud