24. června 2015 • 22:47

Za pět minut dvanáct! Švédové remízou s Portugalci urvali postup

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Portugalští fotbalisté remizovali na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v závěrečném kole skupiny B v Uherském Hradišti 1:1 se Švédskem a oba týmy postoupily do semifinále. V 82. minutě poslal Jihoevropany do vedení Goncalo Paciencia, o sedm minut později ale srovnal Simon Tibbling. Portugalci, kteří skupinu s pěti body vyhráli, se v sobotním semifinále utkají v Olomouci s Německem, Švédsko v Praze na Letné vyzve vítěze "české" skupiny Dánsko.



"Je to příležitost, aby hráči ukázali svoji kvalitu a stali se známými. Němce známe velmi dobře a máme o nich hodně informací. Chybí nám už pouze dva kroky ke splnění našeho snu," konstatoval kouč Portugalců Rui Jorge.

"Když rozhodčí odpískal konec zápasu, nemohl jsem tomu uvěřit. Nemohl jsem pochopit, že jsme mezi nejlepší čtveřicí v Evropě," uvedl pro TV12 útočník Švédska John Guidetti. Na jeho slova navázal trenér Hakan Ericson: "Je neuvěřitelné, že jsme to dokázali. Oni jsou opravdovými hrdiny," pochválil své svěřence.

Hvězdný Angličan Kane: Jsem útočník. Nedat gól je zklamání
Video se připravuje ...

Do základní sestavy Portugalska se po zápase s Itálií (0:0) vrátili útočníci Ricardo a Cavaleiro. Na druhé straně dal kouč Ericson v obraně znovu příležitost Miloševičovi, jenž si odpykal jednozápasový trest po vyloučení v úvodním duelu s Itálií (2:1). Poprvé na turnaji se do sestavy skandinávského celku dostal záložník Mönchengladbachu Hrgota.

Přestože Portugalsku k jistému postupu stačila remíza, bylo od začátku aktivnějším týmem. V sedmé minutě se sám před brankářem Carlgrenem ocitl Carvalho, šanci otevřít skóre však nevyužil. Sérgio Oliveira i Ricardo následně nezakončili přesně, s dvěma pokusy Cavaleira si pak poradil gólman AIK Stockholm.

Trenér Itálie: Věřím v čistotu fotbalu, ale už trochu méně
Video se připravuje ...

Na druhé straně v závěru poločasu vyzkoušel pozornost brankáře Sáa přízemní střelou z dálky Khalili. Po přestávce se po Guidettiho centru do zakončení dostal Kiese Thelin, hlavou však zamířil nepřesně.

Sedm tisíc diváků v Uherském Hradišti se dočkalo branky až v 82. minutě po spolupráci dvou střídajících portugalských hráčů. Medeiros přesně předložil míč Pacienciovi, který přízemní střelou k levé tyči poslal Jihoevropany do vedení.

Kouč Anglie po vyřazení: Byl to paradoxně náš nejlepší výkon
Video se připravuje ...

"Tento gól je pro mě speciální," uvedl útočník Porta pro RTP. "Jsme samozřejmě z postupu nadšeni, ale musíme být skromní a pokračovat v práci. Teď si trochu odpočineme, následně zanalyzujeme naše chyby v tomto zápase a pak uvidíme," dodal Paciencia.

Švédové i přesto dosáhli na kýženou remízu, když se znovu prosadil střídající hráč. Záložník nizozemského Groningenu Tibbling převzal míč v pokutovém území, s přispěním teče bránícího hráče vyrovnal a poslal svůj tým do boje o medaile. Portugalsko poprvé na turnaji inkasovalo. "Neskóruji zrovna často. Toto však byl můj nejdůležitější gól v kariéře. Bylo to magické," poznamenal Tibbling v rozhovoru pro TV4.

Švédský brankář Patrik Carlgren se raduje z postupu ze skupiny
Švédský brankář Patrik Carlgren se raduje z postupu ze skupiny

Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let - skupina B

Portugalsko - Švédsko 1:1 (0:0)

Branky: 82. Paciencia - 89. Tibbling. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.). ŽK: S. Oliveira - Lewicki. Diváci: 7263.

Sestavy:

Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori (29. Figueiredo), Guerreiro - Mário, Carvalho, S. Oliveira - B. Silva - Ricardo (74. Medeiros), Cavaleiro (58. Paciencia). Trenér: Rui Jorge.

Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Baffo (80. Helander), Augustinsson - Hrgota (52. Tibbling), Hiljemark, Lewicki, Khalili (83. Quaison) - Kiese Thelin, Guidetti. Trenér: Ericson.

1. Portugalsko 3 1 2 0 2:1 5
2. Švédsko 3 1 1 1 3:3 4
3. Itálie 3 1 1 1 4:3 4
4. Anglie 3 1 0 2 2:4 3

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud