Jan Vacek
25. června 2015 • 14:21

Talenty pro Vrbu? Kalas a další mladíci mohou nahradit opory

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo z hráčů jednadvacítky může promluvit do dění i v reprezentačním áčku?Kdo z hráčů jednadvacítky může promluvit do dění i v reprezentačním áčku?FOTO: Koláž iSport.cz

    Medailový sen se naplnit nepodařilo, pouť domácím evropským šampionátem skončila pro českou jednadvacítku už v základní skupině. Zklamání? Jednoznačně. Uplynulé tři duely však nabídly i jiný pohled. Mnohem radostnější. Především pro trenéra áčka Pavla Vrbu. Hned několik mladíků totiž ukázalo směrem k seniorské reprezentaci výrazný potenciál. Pomiňme Pavla Kadeřábka, Václava Kadlece a Ladislava Krejčího, kteří do ní už stabilně patří. Kdo další si řekl o šanci?

  • Ondřej Petrák

    Bilance v U21: 12/1

    Ondřej Petrák Ondřej PetrákFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Pozice defenzivního záložníka, to je v současné době slabé místo reprezentačního áčka. Točí se na něm Lukáš Vácha s Jaroslavem Plašilem, kteří však bojují s kolísavou formou. Nedostatky by mohl výhledově zacelit Ondřej Petrák. Zocelený bitvami v německém Norimberku, silný na balonu, aktivní při hře dopředu. Během evropského šampionátu jednadvacítek patřil mezi nejlepší hráče českého výběru, udržoval si konstantně vysokou formu. Pro přesun do áčka má všechny předpoklady.

    Koho může nahradit? Lukáše Váchu, Jaroslava Plašila, Vladimíra Daridu

  • Martin Frýdek

    Bilance v U21: 12/1

    Martin Frýdek Martin FrýdekFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Kometa reprezentační jednadvacítky. Před odjezdem na soustředění do Kaprunu se vůbec nepočítalo, že by mohl být v základní sestavě. Na turnaji pak Frýdek sehrál jednu z klíčových rolí. Rád si hraje s balonem, soupeře dokáže zaskočit překvapivým řešením útočné akce. Může operovat po celé délce levé strany hřiště, výhledově se jeví jako náhrada za krajního obránce Davida Limberského. Zejména v souboji se Srbskem však syn slavného otce ukázal velký ofenzivní potenciál.

    Koho může nahradit? Václava Pilaře, Davida Limberského, Michala Kadlece

  • Tomáš Kalas

    Bilance v U21: 23/0

    Kalas děkuje divákům Kalas děkuje divákůmFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Ve dvaadvaceti letech už vyspělý stoper, prověřený štacemi v Arnhemu a Middlesbrough. Jakmile Tomáš Kalas naskočil do hry, dodal defenzivě české jednadvacítky klid a nadhled. Nebojí se vzít na sebe odpovědnost při rozehrávce, díky fyzickým dispozicím náramně zvládá osobní souboje. Typologicky připomíná oporu áčka Tomáše Sivoka, jehož místo by mohl v budoucnu zaplnit. Jaro strávené ve druhé anglické lize ukázalo, že svou práci zastane i na pozici pravého obránce.

    Koho může nahradit? Tomáše Sivoka, Václava Procházku, Marka Suchého

  • Jiří Skalák

    Bilance v U21: 17/1

    Jiří Skalák Jiří SkalákFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Pravá strana, výsostné místo Jiřího Skaláka. A zároveň další ze slabin současného výběru trenéra Vrby. V jeho systému naskakuje na kraji záložní řady Bořek Dočkal, ten ovšem ve Spartě plní povětšinou roli středového hráče. Další alternativou je v národním týmu dosud neprověřený Jan Kopic, případně Václav Pilař, kterému ovšem vyhovuje spíš levý kraj. Skalák v sobě snoubí rychlost, buldočí povahu i tah na branku. Dokáže přesně nacentrovat, navíc hrozí ze standardních situací.

    Koho může nahradit? Bořka Dočkala, Václava Pilaře, Jana Kopice

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud