30. června 2015 • 18:30

KONEC! Dovalil po sedmi letech odchází od Lvíčat. Pelta jedná s Lavičkou

Autor: iSport.cz, pj, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Jakub Dovalil skončil u reprezentace do 21 let. Vedení Fotbalové asociace ČR s ním neprodloužilo dnes končící smlouvu. Jednačtyřicetiletý kouč se s týmem rozloučil na domácím mistrovství Evropy, kde se lvíčaty vypadl v základní skupině. Jeho nástupcem by se měl stát bývalý kouč Sparty Vítězslav Lavička. Předseda FAČR Miroslav Pelta už s ním zahájil jednání.



Dovalilův výběr na turnaji prohrál 1:2 s Dánskem, porazil 4:0 Srbsko a v posledním utkání remizoval s favorizovaným Německem 1:1. Na postup to nestačilo, český celek obsadil třetí příčku v tabulce. A protože ve druhé skupině neuspěla Anglie, přišel také o dodatečné play off o místo na olympijských hrách.

"Šampionát sice pro náš tým neskončil vysněným postupem do semifinále, ale hráči i celý realizační tým se zasloužili o velmi dobrou prezentaci českého fotbalu v zahraničí. S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuju, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme," uvedl v tiskové zprávě Pelta.

O Dovalilově nástupci dnes jednal výkonný výbor asociace, nového trenéra ale ještě neurčil. Pouze pověřil Peltu, aby jednal s vybraným kandidátem. Tím je dvaapadesátiletý Lavička, který naposledy vedl pražskou Spartu, s níž v roce 2014 získal mistrovský titul, pohár i Superpohár. Triumfoval i se Sydney v australské lize a předtím získal titul také s Libercem a dalších jedenáct se Spartou jako asistent či hráč. V roce 2007 poprvé působil u jednadvacítky, v polovině kvalifikačního cyklu však dostal nabídku ze Sparty a vrátil se na klubovou úroveň.

"Pozici u jednadvacítky jsme nabídli Víťovi Lavičkovi. Už jsem s ním jednal a dali jsme si čas na rozmyšlení. V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout. Naše názory se ale hodně sblížili," řekl Pelta při dnešním otevření nového sídla FAČR.

Dovalil vedl jednadvacítku od listopadu 2008 a byl nejdéle sloužícím trenérem v její historii. S týmem postoupil do semifinále mistrovství Evropy před čtyřmi lety a rozloučil se s ním s bilancí 32 výher, 13 remíz a 13 porážek. V soutěžních utkáních zaznamenal 18 vítězství, pět remíz a pět proher.

"Nebudu pokračovat u jednadvacítky, ale rozhodně necítím zášť či zlobu. Děkuju vedení asociace za podporu, kterou mi dlouho poskytovala. A svému nástupci u jednadvacítky přeju jen to nejlepší," řekl Dovalil, který má navíc na kontě evropské stříbro se sedmnáctkou (2006) a bronz s devatenáctkou (2008). "U reprezentací jsem toho zažil spoustu a bylo mi ctí být u řady společně vybojovaných úspěchů," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud