21. června 2017 • 20:00

EURO U21: Česko - Itálie 3:1. Výhra nad favoritem živí postupové naděje

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté do 21 let vyhráli v druhém utkání skupiny C evropského šampionátu v Polsku nad Itálií 3:1. "Lvíčata" po úvodní porážce 0:2 s Německem získala první body do tabulky a výrazně oživila naděje na postup do semifinále. V Tychách otevřel skóre ve 24. minutě kapitán Michal Trávník, v 70. minutě srovnal Domenico Berardi, ale v 79. minutě se trefil střídající Marek Havlík a v 85. minutě přidal pojistku Michael Lüftner.



V závěrečném duelu skupiny mladíci v sobotu znovu v Tychách změří síly s Dánskem a opět potřebují vyhrát. Do semifinále totiž postoupí jen vítězové všech tří skupin, které doplní nejlepší tým z druhých míst.

"Tím, že jsme to dnes zvládli a navíc jsme zvítězili dvoubrankovým rozdílem, tak se situace pro postup otevírá pro všechny týmy. Bude to ještě hodně zajímavé," řekl novinářům český kouč Vítězslav Lavička, který zamíchal sestavou a udělal oproti úvodní utkání tři změny. Jen na lavičce zůstali Černý, Ševčík a Sáček a místo nich nastoupili Holzer, Hubínek a Hašek.

Střelec gólové parády Lüftner: Po zápase s Německem jsme se zdravě nasrali
Video se připravuje ...

"Potřebovali jsme něco změnit po prvním zápase. Snažili jsme se vyztužit střed pole, museli jsme vyřešit kraje obrany. Bylo tam určité přeskupení. Přišli tři noví hráči a to se podařilo," uvedl Lavička.

Zatímco s Německem začala "Lvíčata" dobře a góly inkasovala na přelomu poločasů, proti Itálii se mladíci chvíli rozkoukávali a pustili soupeře do první šance. V jedenácté minutě se protlačil k zakončení ve vápně Bernardeschi a gólman Zima mohl být rád, že rána šla do středu branky.

Havlík: Jsou tu fanoušci z Hradiště, atmosféru si moc užívám
Video se připravuje ...

Po patnácti minutách Češi zvedli hlavy a ve 21. minutě zahrozili. Hašek napřáhl na hranici vápna a o metr překopl břevno. Za tři minuty už "Lvíčata" spolu se stadionem plným českých fanoušků slavila. Po Ruganiho podklouznutí šel do brejku Trávník a vyřešil ho přízemní střelou k tyči.

"Bylo to trochu štěstí, že obránce uklouzl, takže jsem šel skoro sám. Zkusil jsem naznačit střelu, čekal jsem, co obránce udělá. Zůstal, takže tam bylo volno a zkusil jsem vystřelit," řekl Trávník.

Odpovědět mohl vzápětí Berardi, ale z přímého kopu mířil mimo. Na druhé straně nepřekonal talentovaného gólmana Donnarummu Schick. Po půlhodině nechal francouzský sudí pokračovat hru, přestože Jankto zůstal ležet na trávníku a Petagna křížnou střelou těsně minul. Češi se poté dostali do nadějného brejku tří na jednoho, který ale prováhal Hašek.

Po přestávce Italové přidali a Zima musel vytáhnout pohotový zákrok proti Bernardeschiho střele. V 62. minutě se gólmanská dvojka FC Janov blýskla znovu, když vyrazila Berardiho střelu z přímého kopu.

Češi se chvíli vymanili z tlaku a nebezpečně vypálil Souček. V 70. minutě ale "Lvíčata" udělala chybu, na dlouhý pas za obranu si okamžitě naběhl Berardi a nadvakrát dorážkou hlavou srovnal.

Mladíci pak marně reklamovali ruku a naopak mohli podruhé inkasovat, kdyby Petagna v brejku nepřehodil spolu se Zimou i břevno. "Přestáli jsme to a pak se povedlo nasazení střídajících hráčů, kteří přinesli nejen novou energii, ale dokázali být u rozhodujících momentů," řekl Lavička.

Lavička o Simičovi: Stefan svým klidem pozitivně působí na spoluhráče
Video se připravuje ...

Na hřiště poslal druhého útočníka Chorého a právě po jeho přihrávce se přesně k tyči trefil další střídající hráč Havlík. "Viděl jsem, že to Choras navádí, tak jsem si na něj křiknul. Dal mi to, rychle jsem si to zpracoval a zkusil to pravou, která je spíš na opírání, ale důležitý gól dala," usmál se Havlík.

Češi se poté zatáhli a v euforii přidali ještě třetí trefu. Stoper Lüftner v 85. minutě potáhl balon přes střed hřiště a fantastickou ránou z necelých 30 metrů překonal Donnarummu.

"Ještě jsem gól bohužel neviděl, jak jsem vystřelil, tak jsem spadl. Teď jsem terčem vtípků v kabině, kluci říkali, že už mi nebudou říkat, že jsem dřevo," smál se Lüftner.

Vše o EURO U21 2017 najdete ZDE >>

MATCH OVERVIEW LEGACY
21. 6. • 18:00
Česká republika
Česká republika
3:1
ONLINE
21. června
18:00
Itálie
Itálie
Góly

Domácí: 24. Trávník, 79. Havlík, 85. Lüftner

Hosté: 70. D. Berardi

Sestavy

Domácí: Zima – Havel, Lüftner, Simič, Holzer – Souček, Hubínek (77. Chorý) – Jankto, Trávník (C), M. Hašek (66. Havlík) – Schick (84. Sáček).

Hosté: G. Donnarumma – Conti, Ferrari, Rugani (C), Calabria – Grassi (54. Chiesa), Cataldi (83. Cerri), Pellegrini – D. Berardi, Petagna, Bernardeschi (75. Gagliardini).

Náhradníci

Domácí: Macej, Vejmola, Kaša, Stronati, Barák, Černý, Havlík, Nečas, Sáček, Ševčík, Chorý, Juliš

Hosté: Cragno, Scuffet, Barreca, Biraschi, Caldara, Benassi, Locatelli, Gagliardini, Chiesa, Cerri, Garritano, Pezzella

Karty

Domácí: Hubínek, Havlík

Hosté: D. Berardi, Cataldi, Conti, Cerri

Rozhodčí

Benoît Bastien (FRA) – Frédéric Haquette (FRA), Hicham Zakrani (FRA)

Stadion

Stadion Miejski, Tychy

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 2 0 1 4:3 6
2. Německo 3 2 0 1 5:1 6
3. Česko 3 1 0 2 5:7 3
4. Dánsko 3 1 0 2 4:7 3

Simič: Musíme vyhrát, Italové taky. Bude to výjimečný zápas
Video se připravuje ...

Schick: Co na Dány? Nic jiného než výhra
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud