6. září 2016 • 21:54

Výkon "Lvíčat" zazdil promarněný konec. Je to frustrace, mrzí Lavičku

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráli rychle, živě, proti odhodlaným Belgičanům si vytvářeli šance a dlouho i solidní výsledek. Jenže domů jedou fotbalisté české jednadvacítky s prázdnou. V Belgii, kde si mohli zajistit přímý postup na mistrovství Evropy, padli gólem z 88. minuty 1:2 a naopak si cestu na šampionát dost zkomplikovali.



Celek vedený Vítězslavem Lavičkou po první kvalifikační prohře vede skupinu o dva body právě před Belgií, která má ještě utkání k dobru. Poslední duel čeká "Lvíčata" 7. října ve Znojmě proti Moldavsku.

"Bylo to kruté, prohráli jsme první zápas v dosavadní kvalifikaci a cítíme frustraci. Nicméně ten způsob hry, který jsme tady předvedli, chceme praktikovat. Samozřejmě má teď postupovou kartu v ruce Belgie, ale ještě má dva zápasy," řekl ČTK trenér Lavička.

"Postup na Euro jsme si zkomplikovali, nicméně naše cesta nekončí, budeme se rvát a bojovat do poslední chvíle, co ta šance bude. Ať už přímo, nebo případně přes baráž. Teď je potřeba, abychom v posledním zápase proti Moldavsku nezaváhali," doplnil kouč českého týmu.

Belgičané na svém stadionu začali aktivněji a ve 12. minutě otevřeli skóre. Po Havlově podklouznutí a Foketově přihrávce se tvrdou ranou prosadil kapitán Praet.

Hosté však brzy převzali iniciativu a už za devět minut srovnali. Schick po průniku obranou našel zpětnou přihrávkou Čermáka a český kapitán před odkrytou brankou nezaváhal. Vzápětí mohl přidat druhý gól Černý, ale těsně minul tyčku. Záložník Ajaxu střílel podobně i těsně před pauzou.

"Měli jsme opatrnější vstup do zápasu, kdy nás soupeř zatlačil a z toho úvodního tlaku vytěžil branku. Pak se naše aktivita a kvalita hry zvedla, navíc jsme byli daleko odvážnější a nebezpečnější směrem dopředu a z toho jsme vyrovnali," uvedl Lavička.

Čeští mladíci v úvodu druhé půle Belgičany zatlačili. Černého střelu na poslední chvíli zblokovala obrana, Simič z rohového kopu trefil břevno a ránu Schicka vytěsnil brankář Roef.

"Lvíčata" měla i v dalších minutách herní a střeleckou převahu, Jankto ani střídající Holzer však belgického gólmana nepřekonali. V 71. minutě Schick po individuální akci trefil tyčku.

"Zápas se lámal v první polovině druhého poločasu. Vyšel nám velmi dobře i vstup, vytvořili jsme si několik dobrých gólových příležitostí, bohužel jsme ani jednu z nich nepřetavili v gól. A to se v takových zápasech nevyplácí," konstatoval český kouč.

Domácí v závěru přidali. Do dvou šancí se dostal náhradník Schrijvers, z dálky ani hlavou však nemířil přesně. Pak se vyznamenal brankář Zima, když při rohu vyrazil hlavičku Heylena. Dvě minuty před koncem se už ale Tielemans po Dimatově prostrčení hlavou protáhl mezi obránce a přízemní střelou rozhodl o vítězství Belgie.

"Soupeř si byl vědom toho, že potřebuje vyhrát, a hrál na velké riziko, dostal tam hodně ofenzivních hráčů a zjednodušil hru. Při jednom nákopu jsme tam špatně vyřešili situaci a soupeř nás potrestal," komentoval nepovedený závěr utkání Lavička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud