David Pávek
12. června 2017 • 04:57

Zlaté anglické mládí. V lize může zářit střelec Solanke i penaltový hrdina

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
  • Nejlepší hráč turnaje, nová hvězda Liverpoolu Dominic SolankeNejlepší hráč turnaje, nová hvězda Liverpoolu Dominic SolankeFOTO: Profimedia.cz

    Trvalo to přes pět desetiletí, Angličané ale konečně mohou zase proklamovat, že jsou světovými šampiony ve fotbale. Zlaté medaile ale nenavlékla parta kolem kanonýra Harryho Kanea, nýbrž výběr do dvaceti let. Kdo jsou největší hvězdy výběru, který v Jižní Koreji vybojoval historické zlato, a za jaký tým v Premier League můžou už v nadcházející sezoně zaválet?

  • Dominic Solanke (Liverpool)

    Nejlepší hráč turnaje, nová hvězda Liverpoolu Dominic SolankeFoto Profimedia.cz

    Útočníka Solankeho si několik let hýčkala Chelsea, ofenzivní supertalent ale neměl zrovna radost z nedostatku příležitostí. Tak po něm sáhl rival z čela Premier League, Liverpool. V něm by 19letý Solanke, který může hrát na hrotu, křídle i pozici ofenzivního záložníka, měl nahradit jiného bývalého hráče Chelsea - věčného maroda Daniela Sturridge.

    Štáb kolem Jürgena Kloppa doufá, že nové útočné eso naváže na výkony z MS. Tam se Solanke se čtyřmi brankami dostal na druhé místo v tabulce střelců, navíc vyhrál cenu pro nejlepšího hráče turnaje.

  • Dominic Calvert-Lewin (Everton)

    Dominic Calvert-Lewin rozhodl fináleFoto Profimedia.cz

    Také ve městě Beatles, ovšem na stadionu konkurenčního Evertonu, si hýčkají tenhle talent. Calvert-Lewin je odchovanec Sheffieldu United, od loňského února ale patří Toffees, kde už pod Ronaldem Koemanem dostal několik šancí. V Premier League si zatím připsal jediný gól, trefil se proti sestupujícímu Hullu.

    Právě on byl jedním z hrdinů finále proti Venezuele, po standardní situaci se prodral mezi obránci a nadvakrát propálil gólmana Farineze. Jeho branka byla nakonec vítězná.

  • Freddie Woodman (Newcastle)

    Brankář Newcastlu a anglické dvacítky Freddie Woodman po finálové výhřeFoto Profimedia.cz

    Druhý finálový hrdina? Brankář Freddie Woodman. Na turnaji pustil jediný gól, v zápase o zlato se navíc blýskl skvělým zákrokem, kterým vychytal penaltovou střelu hvězdy Venezuely Adalberta Peňarandy.

    Odchovanec Crystal Palace náleží Newcastlu, kde bude v nadcházející sezoně pravděpodobně dvojkou. Belgičan Matz Sels nepřesvědčil a je na odchodu, Karl Darlow si ale svoje míso jedničky zasloužil.

    Woodman, který strávil jarní část sezony na hostování ve skotském Kilmarnocku, bude zřejmě muset o své místo bojovat i se zkušeným Timem Krulem, který se vrací z hostování v Alkmaaru.

  • Ademola Lookman (Everton)

    Ademola Lookman při zápase s ItáliíFoto Profimedia.cz

    A jsme zpátky v Goodison Parku, kde kromě Calvert-Lewina roste velký talent i v dalším útočníkovi jménem Ademola Lookman. V Anglii narozený syn nigerijských rodičů vyrostl v akademii Charltonu Athletic, kterému Everton vysázel 7 a půl milionu liber (224 milionů korun).

    Do zápasů Premier League zatím naskakoval sporadicky, blýskl se ale premiérovým gólem proti hvězdnému Manchesteru City. A to byl na hřišti pár vteřin.

    Na turnaji se Lookman trefil třikrát. Dvěma góly zařídil výhru 2:1 nad Kostarikou, v semifinále zase přidal vítěznou branku proti Itálii. 

  • Josh Onomah (Tottenham)

    Josh Onomah slaví výhru ve fináleFoto Profimedia.cz

    V Evertonu bychom mohli lovit dál, obranu táhl jejich pravý bek Jonjoe Kenny, hroťáka Calvert-Lewina a levé křídlo Lookmana doplňoval zprava Kieran Dowell. Tahounem záložní řady byl ale také talent Tottenhamu Josh Onomah.

    Odchovanec týmu z White Hart Lane se našel v roli zataženého playmakera a doufá, že v nabitém týmu anglických vicemistrů bude v příští sezoně dostávat více příležitostí. V Premier League se totiž v uplynulé sezoně představil jen pětkrát.

    Na jeho výkonu na mistrovství světa je jediná kaňka. Ve čtvtfinále proti Mexiku se nechal vyloučit a vynechal semifinálovou bitvu s Itálii. Gól nedal, ve finále proti Venezuele byl ale zatraceně blízko. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud