15. prosince 2017 • 04:35

Český talent roste v Německu! Kušej je jedním z klenotů juniorské bundesligy

Autor: Ondřej Karel
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českému fotbalu se klube mimořádný talent. Hraje kousek za hranicemi a sází jednu branku za druhou. Útočník Vasil Kušej přestoupil z Ústí nad Labem do německých Drážďan, a jak se zdá, udělal dobře. Jeho lepšící výkony neunikly ani expertům renomovaného serveru Transfermarkt, který vybral českého střelce jako číslo deset svého Adventního kalendáře talentů. Sedmnáctiletý forvard se tak ocitl mezi 24 nejnadějnějšími hráči světa.



Kušej má v této sezoně skvělé statistiky. Na branku mu stačí 79 minut, zatím jich dal 10 a na další 2 přihrál, což dělá z českého mladíka jednoho z nejproduktivnějších hráčů soutěže.

Bez Kušejových branek by Drážďany byly nejhůř střílejícím týmem soutěže a pohybovaly se u dna tabulky. Ví to i vedení klubu, které s ústeckým rodákem podepsalo smlouvu do roku 2022.

Mimořádný talent se ukázal i v českém reprezentačním dresu. Za mládežnické výběry nastoupil ve 12 zápasech, vstřelil jednu branku. 

Kvality mladého útočníka nelze přehlédnout. Jeho výkony zaujaly trenéry ve východoněmeckém klubu natolik, že většinu času tráví s druholigovým A-týmem. V pouhých 17 letech! „Kromě předzápasového tréninku jsem s áčkem každý den,“ potvrzuje Kušej.

V Německu je už dva roky a rozhodnutí si pochvaluje. „Zvolil jsem zahraničí, protože jsem za tím viděl větší příležitost, více možnosti. Bylo to určitě i kvůli rodině. V podstatě jsem pořád doma,“ vypráví sedmnáctiletý supertalent. Trasa Drážďany - Ústí se totiž dá zvládnout autem za necelou hodinku.

Slovák v akademii RB Salcburk: Fyzicky i technicky už jsem úplně jinde
Video se připravuje ...

Kušej přiznává, že měl nabídky i z českých velkoklubů. "Dal jsem Drážďanům přednost před Spartou. Určitě toho nelituji," prozrazuje.

Rozdíl mezi Českem a Německem vidí ve spoustě věcí. „Myslím si, že přímo v trénincích to nebude. Je to spíš o přístupu k práci a mentalitě hráčů,“ zamýšlí se. „Každý zápas je tu vyrovnaný, což je dobře. Když hrajete s prvním nebo s posledním, je to pořád stejně těžký zápas. Žádný soupeř vám nedá nic zadarmo,“ pochvaluje si tvrdou práci klíčový hráč drážďanské juniorky.

V Německu si Kušejovy služby pochvalují. Spokojenost nad podepsáním smlouvy s mladým střelcem vyjádřil i sportovní ředitel Ralf Minge: „Máme obrovskou radost, že se tady Vasil usadil a spojil svou budoucnost s Dynamem,“ usmívá se sedmapadesátiletý funkcionář.

Potenciál má v sobě Vasil Kušej obrovský. Dopomohl mu k tomu i trend brzkého odchodu do ciziny, ke kterému se v poslední době uchyluje stále víc českých talentů. A přestože jsou fotbalisté jako Tomáš Ostrák z Kolína nebo David Heidenreich z Atalanty Bergamo pro české fanoušky z očí, můžou být základem další veleúspěšné generace. 

RB Salcburk má akademii, která předběhla dobu. Tady rostou hvězdy
Video se připravuje ...

Obří hala, laboratoř, analýza každého kroku. To je unikátní akademie
Video se připravuje ...

Co dá akademie Salcburku českým trenérům? Hlavně důraz na rychlost
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud