3. října 2009 • 23:18

Čeští mladíci porazili i Kostariku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbaloví reprezentanti do 20 let na mistrovství světa v Egyptě v posledním utkání základní skupiny E porazili Kostariku 3:2. Hlavní podíl na obratu v utkání měl střelec dvou branek Jan Chramosta, jednou se trefil jeho kolega z útoku Jan Vošahlík.



Fotbal na Facebooku

Znamená to, že Češi obsadili ve skupině druhé místo za Brazílií a v úterním osmifinále narazí na vítěze skupiny F Maďarsko. Poprvé na šampionátu se tak poměří s evropským sokem.

Utkání jsme sledovali ONLINE >>>

Kostarika do vyřazovacích bojů postoupila i přes dnešní porážku a čeká ji domácí Egypt, který vede český kouč Miroslav Soukup. Brazílie díky závěrečnému triumfu nad Austrálií, která nakonec skončila bez bodu, vyzve v jihoamerickém derby Uruguay.

Také v posledním zápase skupiny český kouč Jakub Dovalil zůstal věrný svému zvyku a znovu výrazně obměnil zahajovací sestavu. Oproti duelu s Brazílií sáhl hned k šesti změnám a ty jako by tentokrát vnesly nejistotu hlavně do defenzivních řad, kde se poprvé objevil i olomoucký stoper Dreksa. Češi na začátku trnuli, protože za deset minut mohli prohrávat o dvě branky.

Po kiksu kapitána Mazucha nejprve Castro po kličce gólmanu Vaclíkovi nepochopitelně z několika kroků netrefil prázdnou bránu, pak se český brankář vyznamenal, když zlikvidoval samostatný nájezd Ureni. Český protiúder ale byl rychlý, překvapivý a zdrcující. Mladoboleslavský útočník Chramosta, další debutant na mistrovství, se v jedenácté minutě obtočil mezi kostarickými stopery a přesnou přízemní střelou do spodního koutu brány rozjásal český tým.

Češi oproti předchozím opatrným zápasům s Austrálií a Brazílií dnes sehráli mnohem atraktivnější duel, v němž se často blýskalo před oběma brankami. Vaclíkovi nadělal hodně starostí pokus Gamboy, na opačné straně se blýskl gólman Alvarado proti střele Vošahlíka.

Zatímco v první půli český tým leckdy i se štěstím odolával nájezdům šampionů Střední a Severní Ameriky, nástup do druhého poločasu mu přinesl kruté vystřízlivění. Už po třech minutách Estrada v pokutovém území přepadl přes nohu Čelůstky a sám jistě proměnil penaltu.

I remízový stav by mladým Čechům zajistil druhé místo ve skupině, ale Kostarika rychle vycítila, jak soupeře vyrovnáním znejistěla. V 61. minutě její hráči podnikli smrtící výpad na pravé straně české obrany a Martinez tři minuty po svém příchodu na hřiště přesnou hlavičkou dokonal obrat. A zároveň jako první hráč na mistrovství pokořil českou obranu ze hry.
Dvacet minut před koncem mohlo být české manko už dvojnásobné a Kostarika už téměř s určitostí mohla Čechy nasměrovat do osmifinálového duelu proti silnému domácímu Egyptu. Brankář Vaclík však klíčovým zákrokem vychytal Madrigala.

I přesto ale jeho spoluhráči v poli dlouho tápali, až je spasila nenápadná akce třináct minut před koncem: sudí nechal ponechanou výhodu po faulu na Chramostu a druhý český útočný hrot Vošahlík práci prvního střelce dokonal pohotovou křížnou střelou.

Náhle otřeseného soupeře mohl dorazit Chramosta, jehož ránu s obtížemi vyrazil Alvarado. Chramosta si však na rozhodující úder přece jenom trpělivě dokázal počkat. Čtyři minuty před koncem využil kiks kostarického zadáka a jesličkami brankáři dal pečeť na vítězný obrat. Definitivně zajistil českému celku i druhé místo ve skupině a dokonale oslavil svoji premiéru na mistrovství.

Kostarika se už na zteč raději nehnala. Věděla, že i prohra 2:3 jí stačí k postupu ze třetího místa. Konkurenční výběr USA ve skupině C sice měl stejný počet bodů i brankový rozdíl jako dnešní soupeř Čechů, ovšem Kostariku nakonec posunul dál o jeden vstřelený gól navíc.

Kostarika - Česká republika 2:3 (0:1)
Branky: 49. Estrada z pen., 61. Martinez - 11. a 86. Chramosta, 77. Vošahlík.
Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Portug.).
ŽK: Varela, Madrigal - Řezník, Čelůstka, Fantiš.
Diváci: 5000.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud