30. října 2008 • 17:51

Polsko má nového předsedu. Kanonýra Lata

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Novým předsedou Polského fotbalového svazu byl dnes zvolen Grzegorz Lato. Očekává se od něj, že skoncuje s korupcí v polském fotbale a úspěšně dovede zemi k organizaci evropského šampionátu v roce 2012.



V předčasných volbách Lato porazil dalšího bývalého reprezentanta a někdejšího trenéra národního týmu Zbigniewa Bonieka a generálního sekretáře svazu Zdzislawa Krecinu.

Čtvrtý kandidát Tomasz Jagodzinski těsně před volbami odstoupil. Lato získal 57 hlasů, Krecina 36 a Boniek 19.

"Nebudu odpočívat, dokud nenapravím pověst našeho svazu," citovala Lata agentura AP.

"Nemusím spoléhat jen na sebe, protože si myslím, že všichni chceme, aby byl polský fotbal čistý a Euro 2012 bylo velkým úspěchem," dodal dosavadní místopředseda svazu.

Osmapadesátiletý Lato patří mezi legendy polského fotbalu. Za reprezentaci odehrál rekordních 100 zápasů a dal 45 branek. V roce 1974 se stal se sedmi góly nejlepším střelcem mistrovství světa, kde Polsko obsadilo třetí místo. Získal také zlatou olympijskou medaili v Mnichově a stříbro o čtyři roky později v Montrealu.

Polský fotbalový svaz (PZPN) čelí již několik let kritice veřejnosti kvůli tomu, že se nedokázal vypořádat s korupcí. Situace se vyhrotila v posledních týdnech, kdy se do vedení svazu pokusila zasáhnout vláda prostřednictvím dosazeného správce.

Za nezávislost organizace se však postavily fotbalové federace FIFA a UEFA, které pohrozily Polsku odebráním pořadatelství ME a kontumací kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství světa s Českou republikou a Slovenskem. Správce nakonec svaz opustil s tím, že se uskuteční předčasné volby.

Dalším krokem, za nímž údajně stála vláda, bylo pondělní zmrazení části bankovních kont svazu. Důvodem byly dluhy na daních z let 2006 až 2008, kdy PZPN prý nezaplatil 10 milionů zlotých (asi 63,8 milionu korun)

Dosavadní šéf Michal Listkiewicz, který v dnešních volbách nekandidoval, tvrdí, že svaz žádné dluhy nemá. Také proto se chce Lato co nejdříve sejít s ministrem sportu Miroslawem Drzewieckim.

"Musíme si spoustu věcí vyjasnit. Bez toho situaci neuklidníme," řekl nový svazový šéf.

Prokuratura začala rozsáhlou korupční aféru v polském fotbalu vyšetřovat v květnu 2005. Od té doby obvinila okolo 160 osob, mezi nimiž jsou funkcionáři, fotbalisté, sudí i trenéři. Vedení svazu podle politiků korupci tiše přihlíželo, proto požadovala vláda jeho výměnu.

FIFA a UEFA jsou prý připraveny ve spolupráci s polským ministerstvem sportu nadále monitorovat situaci v polském fotbale. Dosavadní šéf svazu Listkiewicz se stal zplnomocněncem fotbalových organizací pro Euro 2012.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud