12. listopadu 2008 • 13:03

Rada povolal i Necida

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenáctiletý slávistický útočník Tomáš Necid byl poprvé povolán do reprezentace. Kouč Petr Rada pozval nejlepšího ligového kanonýra k poslednímu letošnímu utkání v kvalifikaci o MS proti San Marinu.



V osmnáctičlenné nominaci stále chybí čerstvě uzdravený Marek Matějovský, naopak se vracejí zotavení Jan Polák a Tomáš Ujfaluši.

Trenér povolal méně hráčů oproti zvyklostem proto, že mužstvo sehraje pouze jeden zápas. "Nechtěl jsem vytrhávat další hráče z klubové přípravy, když by stejně potom museli na tribunu," uvedl Rada. Na zúžení výběru doplatili brankář Jaroslav Drobný, obránce Michal Kadlec a záložník Jiří Kladrubský, kteří se obvykle v nominaci objevují.

Necid: Budu muset zaplatit ›››

Ke změně došlo mezi útočníky, kde sparťana Miroslava Slepičku nahradil Necid. Do výběru se opět nedostal Roman Bednář. "Necida i Bednáře jsem sledoval v řadě utkání, na Bednáře jsem se byl podívat také osobně," prohlásil kouč a na důkaz s úsměvem vytáhl vstupenku z utkání West Bromwiche s Blackburnem.

NOMINACE ČESKÉHO TÝMU
Brankáři
Čech, Zítka

Obránci
Grygera, Jankulovski, Pospěch, Rozehnal, Ujfaluši

Záložníci
Jarolím, Kováč, Plašil, Polák, Rajnoch, Šírl, Sionko

Útočníci
Baroš, Svěrkoš, Fenin, Necid
"U Necida jsem byl zvědavý na mezinárodní konfrontaci v Poháru UEFA," uvedl Rada. Bednáře, který dal letos v anglické lize čtyři góly, bude ještě sledovat.

Necid získal stříbro a bronz na evropských šampionátech s mládežnickými výběry a nyní poprvé nahlédne do A týmu. "Zahrát si v reprezentaci byl můj sen už od dětství, je to pro mne velká čest. Zda opravdu nastoupím, záleží na trenérovi, ale už samotná nominace je pro mne poctou," uvedl autor devíti ligových branek v letošní sezoně na webu Slavie.

O jeho možném povolání do reprezentace se spekulovalo už dříve, ale Rada ho pozval až proti 201. týmu světového žebříčku. "Nemyslím si, že v mé nominaci hrálo roli to, že bude soupeřem právě San Marino. Každý zápas reprezentace je stejně důležitý," řekl Necid s tím, že pokud nastoupí, pokusí se být mužstvu přínosem.

V posledních dvou zápasech za Slavii neskóroval, naposledy v Českých Budějovicích se trefil jen do vlastní branky. "To mi do reprezentace určitě nepomohlo, spíše ty předchozí výkony," prohlásil Necid.

Zápas se San Marinem je mezi fanoušky považován za nutné zlo s povinným vítězstvím na konci, ale Rada nehodlá se svým týmem nic podcenit. "Vývoj v ostatních kvalifikačních skupinách ukázal, že nikdo nemůže nic podcenit a my nebudeme výjimkou. Sami jsme se o jejich hře přesvědčili v minulé kvalifikaci - musíme se vyvarovat častého přerušování hry, a věnovat se pouze hře," řekl Rada.

Národní tým se sejde v pondělí, zápas se bude hrát ve středu od 20:30. Je to poslední duel, který chybí k dohrání letošního programu kvalifikace MS v evropské zóně. Podle posledních informací nebude ze zápasu vysílat přímý přenos žádná česká televizní stanice.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud