3. dubna 2009 • 13:13

Mokrý zuří: Jednání fotbalistů je nepřípustné

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda fotbalového svazu Pavel Mokrý nevyloučil, že by některé hráče národního týmu mohl stihnout zatím neurčený trest za to, že po středečním prohraném duelu světové kvalifikace se Slovenskem do ranních hodin hýřili v jednom z pražských barů.



Tam si podle bulvárního tisku pozvali i prostitutky. "Jejich jednání je naprosto nepřípustné. Nesvědčí to o vztahu těchto hráčů k reprezentaci a vypovídá to o jejich morálce," řekl dnes ČTK Mokrý.

I když situace je prý nyní jiná než před dvěma lety, kdy fotbalisty zasáhl skandál na hotelu Praha spojený s oslavou narozenin obránce Tomáše Ujfalušiho mezi kvalifikačními zápasy s Německem a Kyprem. To však hráči měli oficiální status reprezentantů a celý tým platil milionovou pokutu. Naopak nyní po duelu se Slovenskem už fotbalisté vyrazili do ulic v rámci osobního volna.

K Mokrému se však už donesly znepokojivé reakce oficiálních partnerů a sponzorů reprezentace, kteří se pozastavili nad chováním části národního týmu po prohraném duelu se Slovenskem, po kterém se českému týmu vzdálila účast na mistrovství světa v Jihoafrické republice v příštím roce.

Mokrý sponzorům vzkázal, že celá věc bude důsledně projednána 8. dubna na zasedání výkonného výboru, na němž se bude rozhodovat také o budoucnosti trenéra Petra Rady a celého realizačního týmu.

"Sponzoři žádají okamžité řešení a ani se jim nedivím. Jde o to, že fotbalisté poškodili i jejich produkt. Kdo by chtěl mít reklamu spojenou s hráči, za nimiž jsou podobné aféry. Navíc v podobných skandálech se opakují jména stále těch samých hráčů. Je otázka, jestli v budoucnu v reprezentaci nemají být sice menší primadony, ale hráči s větším srdcem," uvedl Mokrý.

"Absolutně nechápu, proč šli ven po takovém zápase. Jestli to udělali naschvál, nebo to je otázka jejich IQ, nevím... Navíc podrazili i trenéra, který si na disciplíně zakládal. Mě to znechutilo a není možné to jen tak přejít," prohlásil Mokrý.

Deníky Blesk a Aha! přinesly zprávy a fotografie z nočního tahu některých reprezentantů, kteří po středečním nezdaru flámovali v jedné z hradčanských restaurací do časných ranních hodin. Za hráči prý měli dorazit i prostitutky. U akce prý nechyběli kapitán Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Marek Jankulovski, Radoslav Kováč, Martin Fenin, Marek Matějovský a Václav Svěrkoš.

Vedení svazu jednání hráčů pobouřilo. K okamžitému potrestání ale zatím nesáhlo, protože pro takový případ nemá oporu v legislativě. Hráči totiž vyrazili na večírek po skončení zápasu a reprezentačního srazu v osobním volnu, takže se na ně už nevztahovala práva a povinnosti člena národního týmu podle reprezentační smlouvy.

Kdyby se podobná událost odehrála v době srazu třeba mezi zápasy, byla by situace úplně jiná: svaz by mohl trestat okamžitě jako před dvěma lety. Hráčům by dokonce hrozilo i disciplinární řízení.

Mokrý ale upozornil, že fotbalisty mohou stihnout dodatečné sankce. "I když hráči už měli po "pracovní době", jejich jednání se vztahuje k utkání reprezentace a oni poškodili dobré jméno její i celého svazu. Do 8. dubna a zasedání výkonného výboru shromáždíme všechna fakta, zjistíme, jaké jsou možnosti a s čistým štítem rozhodneme," uvedl Mokrý.

"Navíc ten, kdo se pohybuje v národním týmu, by si měl uvědomit, že reprezentuje i v době mimo reprezentačních akcí. Ať je ráno, večer, pondělí nebo neděle. Kdykoliv a měl by se podle toho chovat. Ale možná jsem ze staré školy," pokračoval Mokrý. Naznačil, že svaz o výstřelku hráčů může oficiální cestou informovat i jejich zahraniční kluby.

Zároveň ale Mokrý odmítl potvrdit, že by hráči podobným jednáním mohli riskovat vyřazení z reprezentace. "Kdyby se to stalo během srazu, byla by to jiná věc. Tohle je spíš věc trenéra, jestli takového hráče pozve na další sraz," dodal Mokrý.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud