22. června 2010 • 04:00

Tři Hondurasané: Hrajeme za zabitého bráchu

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Hondurasu jsou na světovém šampionátu skoro jako Klapzubova jedenáctka. V nominaci můžete číst: Palacios, Palacios, Palacios. Tým se pyšní hned třemi bratry, to je historický rekord mistrovství. „Mohli jsme tady být i čtyři. Ale nejmladšího Edwina nám před třemi roky zavraždili. V JAR hrajeme za něj,“ řekl 28letý útočník Jerry Palacios.



Na šampionátu mohou skončit nejhůř ze všech, přesto se bude na tým Hondurasu vzpomínat. Už jen kvůli tomu, že sebou do JAR přivezl hned trojici fotbalových bratrů. Jerryho, Wilsona a Johnnyho Palaciosovy.

Ovšem jakmile na to v rozhovoru s nimi přijde řeč, nečekejte žádné veselé vyprávění. Hovor se totiž brzy stočí k sourozenci, jenž v Africe chybí. K nejmladšímu z bratrů Edwinovi, jehož před třemi roky doma v Hondurasu násilníci nejdříve unesli a pak ho zavraždili.

Wilson Palacios při obranném zákroku.Foto Reuters

„Je teď naším strážným andělem,“ tvrdil Jerry Palacios. „Vždycky když jsme na dně, vzpomeneme si, že on je s námi. Že nám dodává sílu. A hned je líp.“

I Edwin býval obstojným fotbalistou. Svou vlast reprezentoval v kategorii do 17 let, v pouhých šestnácti se dostal dokonce i do výběru do 23 let. Jenže právě tomhle věku se to stalo. Do rodinné vily v La Ceibě vnikli ozbrojenci, rodiče svázali a zamkli ve vedlejší místnosti, načež talentovaného sportovce unesli.

Jerry Palacios mluví o svém mladším zabitém bratrovi.Foto Reuters

Brzy na to u Palaciosových zazvonil telefon. „Máme vašeho syna. Chceme za něj výkupné 500 tisíc dolarů,“ ozval se ze sluchátka. Rodina se rozhodla, že částku raději zaplatí. Přestože ji zločinci získali, Edwin Palacios se domů nevrátil.

Když tichá nejistota trvala už přes rok, v televizi vystoupila matka všech bratrů. „Ta bolest se už nedá snášet. Potřebuju vědět, jestli je mé dítě naživu nebo ne,“ naříkala do kamery. Posílala prosby o pomoc do celého světa, oslovila i britského premiéra Gordona Browna.

Wilson Palacios v akci.Foto Reuters

Budoucniost jí však přinesla špatnou zprávu. Téměř po dvou letech od únosu našla policie v distriktu El Paraíso už jen fotbalistovy ostatky. K akci se s jistým zpožděním přihlásila jedna z nejrozsáhlejších mafiánských sítí v Latinské Americe zvaná 18th Street Gang.

„V našich myslích zůstane Edwin navždy,“ prohlásil Jerry Palacios. „Cokoliv děláme, věnujeme jen a jen jemu. Snad je teď na nás někde nahoře hrdý.“

Palaciosovi jsou v Hondurasu vyhlášenou fotbalovou rodinou. Za míčem se dřív honil i táta slavných bratrů Eulogio, jednou ze známých postav tamní ligy je nejstarší ze sourozenců Milton. Fotbal všichni milují. Všichni, až na paní Palaciosovou. „To fotbal nás dostal do těch problémů,“ smutnila.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud