Pavel Hartman
15. července 2010 • 11:40

Hvězdy musí odpočívat. Bayern přišel o půl sestavy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co s unavenými hvězdami mistrovství světa? Evropské velkokluby řeší vážný problém: Rooney, Robben, Sneijder a spol. nejspíš naskočí do ligových soutěží až později.



Příznivce Bayernu Mnichov pohltila jako celé Německo euforie z postupu do semifinále světového šampionátu. Pak drželi palce Van Bommelovi a Robbenovi, nizozemským lídrům bavorského kolosu, ve finále proti Španělsku.

Trenér Louis van Gaal však všeobecné nadšení nesdílel. „Máme problém. A je to velký problém. Lituji, že nebudu moci adekvátně připravit hráče z mistrovství světa na novou sezonu,“ opakoval kouč Bayernu, kudy chodil.


Na začátku letní přípravy se v tréninkovém centru potkal jen s deseti stálými členy kádru. Argentinského stopera Demichelise přivítá 25. července.

Tentýž den by se měl hlásit do práce i Francouz Ribéry. Dalších jedenáct borců, kteří se v Jižní Africe „zdrželi“ až do konce šampionátu, uvidí teprve 2. srpna.

Tedy pouhé dva a půl týdny před premiérovým utkáním nového ročníku bundesligy ve Wolfsburgu. „To není dobré,“ upozornil Van Gaal.

Média na to navázala spekulacemi, že výkop bundesligy obstará za úřadujícího mistra rezervní tým složený z náhradníků.
Arjen Robben se stříbrnou medailí. Arjen Robben se stříbrnou medailí.Foto Reuters


A že jen na střídačku, nebo dokonce na tribunu usednou Butt, Lahm, Badstuber, Schweinsteiger, Müller, Kroos, Klose, Gomez, kteří dobyli pro Německo v JAR bronz, a nizozemští majitelé světového stříbra Van Bommel, Robben a obránce Braafheid, jehož Bayern přetáhl ze Celtiku Glasgow.

„Mám velkou důvěru v trenérské umění Louise van Gaala. Na podzim nebude mít žádné problémy související s mistrovstvím světa,“ zůstává v klidu Uli Hoeness, prezident Bayernu.

„Naše šance proti Bayernu tím vzrostly,“ kontruje Zvezdan Misimovič z Wolfsburgu. Podobný poplach jako v Německu spustily anglické noviny.

Oznámily, že v úvodu sezony patrně nenastoupí v sestavě Manchesteru United největší eso, kanonýr Wayne Rooney.

„Budeme pečlivě sledovat kondici hráčů, kteří byli na mistrovství světa, ale protože naskočí do přípravy až 28. června, můj pocit je, že pravděpodobně ligový start nestihnou,“ konstatoval Sir Alex Fergusson, kouč „rudých ďáblů“ z Old Traffordu.

Jeho svěřenci jsou nyní na turné v USA a v Kanadě, kde hlavně nabírají fyzické síly, ale účastníci světového šampionátu ve výpravě nejsou. „Rooney relaxuje na Barbadosu. Potřebuje to,“ vysvětlil Ferguson.

Už dříve jasně deklaroval, že klubovému klenotu číslo jedna hodlá dopřát dostatek času na regeneraci. Pak Rooneyho čeká individuální program a dohánění zbytku mužstva.

Wayne Rooney ukazuje sudímu: takhle daleko byl míč za brankovou čarou. Wayne Rooney ukazuje sudímu: takhle daleko byl míč za brankovou čarou.Foto Reuters


Přitom už 8. srpna svede Manchester United s Chelsea bitvu o Comunnity Shield, tedy anglický Superpohár. Tak zkrátka vypadá odvrácená tvář světového šampionátu.

Z fotbalově vyspělých zemí se nejvíce projevuje právě v Anglii a Německu. Jejich elitní soutěže totiž zahajují nejdříve. Králové ze Španělska roztočí ligovou ruletu až na přelomu srpna a září.

Takže prodloužená dovolená Villy, Ramose, Xaviho a dalších šampionů nebude takovým handicapem. Pro Itálii platí totéž. Wesley Sneijder, jenž má za sebou maraton zápasů ze Serie A a z Ligy mistrů, v nichž došel s Interem Milán až na vrchol, a z mistrovství světa, by tedy měl mít kdy vydechnout.

Na etapy se však scházejí všechny velkokluby. Například nový kouč Realu Madrid José Mourinho se setká s mistry světa až 2. srpna v Americe. Nemusí ho to ovšem pálit tolik jako kolegu Van Gaala…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud