7. února 2012 • 16:00

Bílek má nového asistenta, Dovalil s ním pojede i na EURO

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým asistentem ve fotbalové reprezentaci je Jakub Dovalil, který ale dál zůstane také hlavním koučem jednadvacítky. Tu povede v červnových zápasech evropské kvalifikace proti Černé Hoře a v Andoře, pak se hned připojí k národnímu týmu a pojede s ním na Euro. Po šampionátu se teprve rozhodne, kde Dovalil bude působit dál.



V obou funkcích zároveň by Dovalil fungovat nemohl, protože zápasy národního týmu a jednadvacítky se termínově kryjí. "Situaci nyní bereme tak, že Dovalil bude mít mandát asistenta u reprezentace do skončení mistrovství Evropy, pak budeme řešit obsazení postů v realizačním týmu dál. Pro mě je ale Dovalil pořád především trenérem jednadvacítky, to je jeho základní poslání u nás," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Novinkou u reprezentace také je, že v ní skončil kustod Jaroslav John, který čelí obvinění, že v minulém roce zcizil bagr. Vedení asociace mu neprodloužilo smlouvu, která mu skončila na konci minulého roku. O Johnově nástupci se zatím nerozhodlo, v prvním letošním přípravném utkání v Irsku (29. února) jej nahradí některý ze zaměstnanců asociace s podobným pracovním zaměřením. "Post kustoda bude řešen po dohodě s manažerem reprezentace," řekl tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Dovalil jde k reprezentaci, aby posílil realizační tým při červnovém mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Zaujme uvolněné místo po Luďku Klusáčkovi, který v roli asistenta skončil loni v létě, když následoval bývalého předsedu FAČR Ivana Haška do dubajského klubu Al Ahlí.

Reprezentace už má také téměř jasno, s jakými soupeři se poměří před evropským šampionátem. Zatímco o zápasech v Irsku a generálce s Maďarskem (1. června) je už delší dobu rozhodnuto, dál se jedná o soupeři, který se s národním týmem utká 26. května v rámci soustředění v Rakousku. Nyní je prý nejblíže dohoda s Izraelem.

Fotbalisté se s fanoušky chtějí před Eurem rozloučit při duelu s Maďarskem, který se odehraje v Praze na Letné. "Chceme to věnovat oslavě fotbalu, pozvat bývalé internacionály, udělat velkou autogramiádu. A také to pojmout jako omluvu fanouškům, kteří tým kritizovali po jeho návratu z barážového utkání v Černé Hoře," řekl Pelta.

Obviněný Kučera zůstává ve funkci

Místopředseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Dalibor Kučera zůstává ve funkci, i když jej policie v lednu obvinila z uplácení v rámci jeho soukromého podnikání. Kučera dnes na zasedání výkonného výboru FAČR odmítl, že by se dopustil protiprávního jednání, a neuvažuje ani o dočasném odstoupení z pozice místopředsedy.

"Obvinění policie musím tím nejdůraznějším způsobem odmítnout. Tvrdím, že skutek, který je mi kladen za vinu, se vůbec nestal. Nikdy jsem nikomu nepředal jakýkoliv peněžní prostředek pro účel úplatku, nikoho jsem ani k takovému jednání nenaváděl," řekl na tiskové konferenci Kučera. "Ničeho jsem se nedopustil, takže jsem neuvažoval o pozastavení své funkce," dodal Kučera.

Česká televize o případu informovala v lednu. Podle ní policie obvinila Kučeru z korupce stejně jako zlínského politika Martina Janečku (ČSSD). Oba čelí trestnímu stíhání. Jako šéfové společnosti Square Transaction se loni v červnu údajně snažili uplatit insolvenčního správce firmy Arching Group Petra Dokládala.

Podle ČT insolvenční správce vymáhal po Square Transaction dluh ve výši 30 milionů korun. Firma se ho prostřednictvím svého advokáta snažila uplatit částkou 750 tisíc korun výměnou za snížení dluhu na šest milionů.

Kučera dnes takovou teorii popřel. "Policie opírá důkazní prostředky o materiály, které byly známy už v červnu minulého roku. Já se musím nutně domnívat, že mé obvinění je účelové jako reakce na právní kroky společností, které zastupuju. Jedna z nich prostřednictvím svého právního zástupce důrazně uplatnila svá práva plynoucí z řádně a platně uzavřené dohody o narovnání," uvedl Kučera, který je ve funkci místopředsedy od roku 2009.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud