Karel Häring
1. března 2012 • 23:23

Veterán Štajner: šance na účast EURO 2012 stále žije

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna střela na branku, pozitivní poměr zkažených a povedených přihrávek, ale především „druhá“ asistence před gólem Milana Baroše, tak se dal shrnout výkon Jiřího Štajnera. Jeho šance na účast na EURO 2012 stále žije.



Ten nejvýraznější moment si připsal útočník Slovanu Liberec hned ve 3. minutě. Před vápnem přihrál na Milana Baroše, který mu míč vrátil a zároveň jej vyslal do šance. Z pravé strany vběhl do vápna a vystřelil - přímo do Givena, hlídajícího bližší tyč.

V úvodu byl Štajner živý, byla na něm vidět snaha, v 6. minutě nebyl daleko od potrestání chyby irského gólmana. Už od počátku bylo znát, že se bude - podle očekávání - prezentovat jiným způsobem hry než Tomáš Rosický, kterého nahradil.

Nechodil si pro balony tak hluboko a nevyvážel je způsobem, jakým to dělává kapitán národního týmu. Pohyboval se výš, blíž k Barošovi. „Štajny je technickým typem hráče, ne rychlostním, který by měl být motorem a tahounem týmu. Vždycky takový byl a jiný nebude. Přesto se velmi často nabízel chtěl hrát. Neschovával se, právě naopak. Měl chuť, a to naší hře pomáhalo,“ uvedl Radoslav Látal, trenér Sokolova a bývalý reprezentant.

V první půli se dostal k 17 přihrávkám, 10 z nich bylo úspěšných. „Zkazil pár jednodušších přihrávek, ale to plyne z jeho snahy,“ doplnil Látal. Nicméně dokázal týmu pomáhat i jinak, nabízel se, snažil se rozbíhat obranu Irů.

Po změně stran se dostal k osmi přihrávkám, nepřesné byly jen dvě. Jedna z těch povedených vedla k brance Milana Baroše. V 50. minutě přihrál před vápno Rezkovi, ten krásně uvolnil útočníka Galatasaraye a Češi šli do vedení.

Štajner si tak mohl užít sladký návrat do reprezentace po 12 měsících. Naposledy se představil v únoru 2011 v Chorvatsku, kde Bílkův tým prohrál 2:4.

Do národního týmu vrátila někdejšího oblíbence fanoušků Hannoveru výborná forma v probíhajícím ročníku Gambrinus ligy. V 17 zápasech nastřílel 11 gólů a jeho parády s míčem baví diváky U Nisy.

Bílek v diskusi se Štajnerem
Bílek v diskusi se Štajnerem

Zlákaly i trenéra Bílka k nominaci poté, co vypadl zraněný Tomáš Rosický. A v základní sestavě dostal Štajner přednost před Danielem Kolářem, který alternoval za „Malého Mozarta“ už v průběhu podzimního vyvrcholení kvalifi kace.

Do evropského šampionátu zbývá 99 dní a hvězda Liberce může chovat naději na účast na závěrečném turnaji. „Byl na hřišti cítit, rozhodně nezklamal a myslím si, že by trenér měl o jeho nominaci na EURO přinejmenším hodně důkladně uvažovat,“ uvedl Látal.

Jak se zachová Bílek?

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud