18. července 2014 • 10:32

ŠOK. Kapitán mistrů světa Lahm ukončil reprezentační kariéru!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Došel s týmem na absolutní vrchol, 13. července jako první pozvedl nad hlavu pohár pro světové šampiony. Krátce po životním triumfu ale řekl DOST. Kapitán fotbalových mistrů světa Philipp Lahm ukončil reprezentační kariéru. Třicetiletý obránce za německý národní tým odehrál 113 utkání a vstřelil pět branek.



Podle slov klíčového muže německého týmu toto rozhodnutí plánoval delší dobu. "V pondělí jsem oznámil trenéru Löwovi, že končím s mezinárodním fotbalem. Takhle jsem se rozhodl už během sezony," vysvětlil Lahm.

Třicetiletý krajní obránce nebo defenzivní záložník se v neděli připojil k Fritzi Walterovi (1954), Franzi Beckenbauerovi (1974) a Lotharu Matthäusovi (1990) a jako čtvrtý německý kapitán v historii mohl pozvednout trofej mistra světa.

Jeho konec v národním týmu potvrdil prezident německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach.

"Philipp mi ráno volal a osobně mě o tomto kroku informoval. Rychle jsem si uvědomil, že by bylo pošetilé ho přemlouvat. Byl nejen skvělým hráčem, ale vždy i vzorem pro ostatní. Poděkoval jsem mu za všechno, co pro nás udělal," řekl Niersbach.

Mnichovský rodák Lahm debutoval v německém národním týmu před deseti lety v přípravě proti Chorvatsku a napevno se usadil na pravém kraji obrany. V poslední době naskakoval, podobně jako v Bayernu Mnichov, i do záložní řady. Hráč přezdívaný "Kouzelný skřítek" se podílel na stříbru z ME 2008 i bronzech z MS 2006 a 2010.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud