Stanislav Hrabě
11. října 2014 • 13:30

Strach jménem EBOLA! Kluby stahují fotbalisty z Afriky, bojí se i Dukla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Okamžitě zpátky! Španělské kluby se snaží své africké legionáře vyvázat z reprezentačních povinností v kvalifikaci Poháru afrických národů, neboť se obávají, že při návratu mohou z rizikových míst na Pyrenejský poloostrov přinést smrtící virus ebola.



Dobrozdání, že nic nehrozí, nepomáhají, strach je veliký. Zvlášť když už je v madridské nemocnici Carlos III. hospitalizován pacient, u něhož bylo nakažení prokázáno. Afriky se všichni bojí.

Guinejský reprezentant Lass Bangoura si v dnešním střetnutí proti Ghaně další mezistátní start nepřipíše. Jeho zaměstnavatel španělský klub Rayo Vallecano ho striktním příkazem stáhl ze soustředění a musel se neprodleně vrátit do Evropy. Důvod byl prostý: strach, že se může v Africe nakazit smrtícím virem ebola, který by pak přivezl do Evropy.

Rozhodnutí klubového vedení nezviklala ani přísná opatření Africké fotbalové federace, jež zakázala hrát kvalifikační zápasy v zemích, kde je výskyt choroby největší, a přešla už v pandemii. Guinea tak ztratí proti Kamerunu výhodu domácího prostředí, neboť nastoupí na půdě soupeře, nejohroženější stát Sierra Leone se přesouvá až do Maroka na stadion Mohammeda V. v Casablance.

Zrádce Afriky

Africkým hráčům se to přirozeně nelíbí. „Chtěl jsem reprezentovat svou vlast, bolí to,“ prohlásil Lass zklamaně. Ohrožení odmítá. „Kdyby to bylo tak nebezpečné, tak sám svou rodinu z Conakry odvezu,“ pravil přesvědčivě. „Ebola v hlavním městě není, objevila se jen na hranicích s Guineou-Bissau,“ ubezpečoval.

Nic nepomohlo, hlavní lékař španělského klubu Diego Gonzáles byl neoblomný. „Jestli prohrajeme, hněv fanoušků se snese na moji hlavu,“ povzdechl si Lass. „Pokládají mě za zrádce, nevysvětlil jsem jim, že jsem nechtěl utéct. Až příště přijedu, mohou mě i napadnout,“ varoval před rozvášněnými emocemi.

Mnohem větší štěstí měl gabonský záložník Lévy Madidna, jenž dnes nastoupí proti Burkině Faso. Předseda Gabonské fotbalové federace Pierre-Alain Mounguengui příkazu klubu Celta Vigo, aby se hráč okamžitě vrátil, neuposlechl.

„Naše země leží mimo ohnisko epidemie a ebola se u nás neprokázala,“ znělo strohé vysvětlení. Navíc se místní úřady diplomatickou cestou oficiálně zavázaly, že budou dbát co největší ostražitosti a při sebemenším podezření okamžitě přijmou patřičná opatření.

„Chtěl jsem jen zabránit riziku,“ objasňoval žádost španělského zaměstnavatele Garcia Cota, lékař Viga. Upozorňoval totiž, že v odvetě 15. října nastoupí Gabon v Burkině Faso, která je už zařazena mezi ohniska nákazy.

Dukla je ráda, že Ismael Ouedraogo tentokrát pozvánku do reprezentace Burkiny Faso nedostal Dukla je ráda, že Ismael Ouedraogo tentokrát pozvánku do reprezentace Burkiny Faso nedostalFoto Pavel Mazáč Sport

Zpozorněla i Dukla

Středoafrickou zemi Burkino Faso začal v květnu reprezentovat Ismaël Ouedraogo, záložník Dukly Praha, jenž je od podzimu na hostování ve druholigovém Baníku Sokolov.

„Nyní pozvánku nedostal,“ sdělil sportovní ředitel klubu Vítězslav Hejret, že jejich svěřenec do rizikových míst neodletí.

„Hrozbu nákazy virem ebola citlivě vnímáme, ale Ismail od vypuknutí epidemie doma nebyl, pohybuje se jen mezi Prahou a Sokolovem,“ prokázal černému legionáři uklidňující bezinfekčnost.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud