30. ledna 2015 • 11:55

Jak proběhla krutá losovačka v Africe? Hráči radši hráli karty

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postoupit ze skupiny do vyřazovacích bojů díky šťastnějšímu losu? Ve fotbale je to rarita, ale tento krutý fakt museli skousnout fotbalisté Mali na mistrovství Afriky. Ti totiž kvůli stejné bilanci s Guineou ze základní skupiny museli podstoupit netradiční losování. Štěstí stálo na straně jejich soupeře a tak se posledním čtvrtfinalistou stala Guinea. Hráči obou zemí si ale radši na odreagování zahráli během losu karty.



Ve skupině D nebylo daleko od toho, aby los rozhodoval o pořadí všech jejích účastníků. Hrozbu však odvrátilo Pobřeží slonoviny, které porazilo 1:0 Kamerun. Postaralo se tak o jediný zápas, který neskončil 1:1, a s pěti body prošlo dál z prvního místa.

O druhém postupujícím musel rozhodnout los, protože Guinea a Mali měly po jednobrankové remíze naprosto stejnou bilanci. Štěstí se  nakonec přiklonilo na stranu Guiney. Šéf malijského svazu Boubacar Diarra vytáhl z osudí míček s číslem tři a určil tak konečné pořadí týmu v tabulce.

Hráči ale samotný los nesledovali. Aby se odreagovali, tak si reprezentanti obou zemí zahráli proti sobě karty. Když se Mali o výsledku dozvědělo, tým se sbalil a vydal se do rodné vlasti.

Hráči si na odreagování zahráli kartyFoto twitter.com

Ceremoniál zahájil prezident africké fotbalové konfederace Issa Hayatou slovy, že je politováníhodné, když o postupu do čtvrtfinále musí rozhodovat los. "Skončit takovým způsobem je kruté," přidal Diarra. "Dvacet let jsme neměli tak dobrý tým jako teď," dodal funkcionář z Mali, které na posledních dvou šampionátech skončilo shodně třetí.

Zástupce Guiney ministr mládeže Moustapha Naite označil vítězný los za dobré znamení. "Kvalifikaci jsme museli hrát mimo Guineu v Maroku a nikdo nečekal, že postoupíme," připomněl opatření kvůli epidemii eboly. "Jsem přesvědčen, že tohle je dobré znamení. Ve skupině jsme ukázali, že máme dobrý tým, a teď můžeme jít až do finále," dodal.

Trenéři obou reprezentací ještě před losem pravidla zkritizovali a mluvčí africké konfederace naznačil, že do budoucna by mohlo dojít ke změně. "Pravidla musíme nejen respektovat, ale také přemýšlet o jejich vylepšení," prohlásil Junior Binyam. "Není fér, aby se o vyřazení rozhodovalo takhle. Je to nejhorší možné řešení, protože každý čeká, že rozhodovat se bude na hřišti," uvedl.

Na mistrovství Afriky šlo o třetí los v historii. V roce 1988 uspělo Alžírsko na úkor Pobřeží slonoviny, v roce 1972 prošlo po losu místo Maroka do semifinále Kongo a nakonec celý turnaj vyhrálo. V roce 1990 došlo k losu například i na světovém šampionátu, kde musel rozhodnout o konečném umístění Nizozemska a Irska v základní skupině.

Guinea se ve vyřazovací části utká s Ghanou, zbývající dvojice tvoří Pobřeží slonoviny s Alžírskem, Tunisko s domácí Rovníkovou Guineou a Kongo s Demokratickou republikou Kongo.

Guinejský představitel těsně po losování
Guinejský představitel těsně po losování

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud