24. července 2015 • 12:00

Česko se dozví soupeře pro boj o MS 2018. Jaká hrozí skupina smrti?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v sobotu bude jasno. Od 17 hodin v ruském Petrohradu proběhne losování kvalifikace pro světový šampionát v roce 2018, který se uskuteční v Rusku. Čeští fotbalisté budou nasazení ve druhém koši. Na jaké nepříjemné soupeře může celek Pavla Vrby narazit? A kdo může být přijatelným soupeřem?



Čeští fotbalisté by měli být nasazeni ve druhém koši spolu se Slovenskem, Rakouskem, Itálií, Švýcarskem, Francií, Islandem, Dánskem a Bosnou a Hercegovinou. Týmy budou rozděleny do košů podle aktuálního vydání žebříčku reprezentací FIFA, což ještě musí projít formálním schválením.

Svěřenci Pavla Vrby tak v kvalifikaci zřejmě nebudou moci narazit na Slovensko. Bývalý federální partner prožívá povedené období a díky výborným výsledkům v kvalifikaci mistrovství Evropy mu jen o jedno místo unikla pozice v nejlepším výkonnostním koši.

Češi se vyhnou i soubojům s oběma finalisty světového šampionátu v roce 2006 Itálií a Francií či dalším duelům s Islandem, který vede "jejich" skupinu v evropské kvalifikaci.

Nejtěžší varianta? Skupina s Německem

Jednou z nejtěžších variant by pro český celek mohla být skupina s mistry světa Němci, Švédskem s hvězdným kanonýrem Zlatanem Ibrahimovicem, Arménií a Tureckem a Kazachstánem, které mají už v nynější evropské kvalifikaci. Naopak papírově přijatelnější se jeví například skupina s Rumunskem, Albánií, Faerskými ostrovy, Moldavskem a San Marinem. 

Skupina snů a skupina smrti pro český tým

Skupina snů: Rumunsko, Albánie, Faerské Ostrovy, Moldávie, San Marino

Skupina smrti: Německo, Švédsko, Arménie, Turecko, Kazachstán.

V prvním koši by vedle Rumunska měl být nečekaně i Wales, který se poprvé v historii dostal do elitní desítky žebříčku FIFA. Naopak evropský šampion z roku 2004 Řecko kleslo do třetího koše a Turecko až do čtvrtého.

Los v Petrohradu rozdělí celky do sedmi skupin po šesti týmech a dvou skupin po pěti účastnících. Na šampionát do Ruska postoupí vítězové skupin a nejlepších osm celků z druhých míst čeká baráž. Kvalifikace začne v září 2016 a skončí o rok později v listopadu. Rusko má jako pořadatel účast jistou.

Evropská unie UEFA požádala, aby velmoci Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Nizozemsko figurovaly v šestičlenných skupinách a odehrály tak více zápasů, čímž by se zvýšila hodnota televizních přenosů. I to ještě musí schválit FIFA.

Rozdělení do košů podle aktuálního žebříčku FIFA:

Koš 1:
Německo, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko, Rumunsko, Anglie, Wales, Španělsko, Chorvatsko.

Koš 2:
Slovensko, Rakousko, Itálie, Švýcarsko, ČR, Francie, Island, Dánsko, Bosna a Hercegovina.

Koš 3:
Ukrajina, Skotsko, Polsko, Maďarsko, Švédsko, Albánie, Severní Irsko, Srbsko, Řecko.

Koš 4:
Turecko, Slovinsko, Izrael, Irsko, Norsko, Bulharsko, Faerské ostrovy, Černá Hora, Estonsko.

Koš 5:
Kypr, Lotyšsko, Arménie, Finsko, Bělorusko, Makedonie, Ázerbájdžán, Litva, Moldavsko.

Koš 6:
Kazachstán, Lucembursko, Lichtenštejnsko, Gruzie, Malta, San Marino, Andorra.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud