13. října 2015 • 17:15

Šest setkání Petra Čecha s Nizozemci: Tři výhry i zápas snů

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Petr Čech má proti holandskému týmu dobrou bilanciPetr Čech má proti holandskému týmu dobrou bilanciFOTO: Profimedia.cz

    ONLINE 20:45 | Nikdo jiný z národního týmu nemá z bitev proti Nizozemsku tak bohaté zkušenosti jako Petr Čech. Třiatřicetiletý gólman proti „oranjes“ nastoupil už šestkrát. A na svou bilanci proti jednomu z nejlepších týmů v Evropě může být pyšný. Polovinu utkání slavil jako vítěz. Jak na ně před dalším utkáním proti znémému soupeři vzpomíná?

  • Pozdrav od Van Nistelrooije



    Nizozemsko - Česko 1:1
    Kvalifikace EURO, březen 2003, Rotterdam


    Byl to jeho devátý start v reprezentaci, do té doby ani jednou s národním týmem neprohrál a sérii prodloužil i na půdě favorita skupiny. Jediný gól mu vstřelil Ruud van Nistelrooij krátce před poločasem (po změně stran vyrovnal Jan Koller). Legendární kanonýr patří spolu s Pierrem van Hooijdonkem a Rafaelem van der Vaartem k hráčům, kteří se proti Čechovi prosadili dvakrát.

  • První výhra, první postup

    Česko - Nizozemsko 3:1
    Kvalifikace EURO, září 2003, Praha

    „Nejraději vzpomínám na zápasy, které jsme vyhráli, a kdybych měl vybrat dva, tak tohle je první z nich. Vyhráli jsme 3:1 a potvrdili postup ze skupiny na EURO 2004,“ vybavil si v útrobách amsterdamské Areny. Za Česko tehdy skórovali Koller z penalty, ještě do poločasu se trefi l Karel Poborský a postupovou euforii definitivně odstartoval Milan Baroš třetím gólem.



  • Nejslavnější zápas



    Česko - Nizozemsko 3:2
    EURO 2004, červen 2004, Aveiro

    Na tento duel nikdo z jeho aktérů do smrti nezapomene. „Byl to vynikající zápas, nejen z hlediska výsledku, ale i fotbalu jako takového,“ připomněl nevídané drama z Portugalska. Češi po deseti minutách prohrávali 0:2, ovšem třemi góly dokázali otočit skóre, když rozhodující trefu obstaral Vladimír Šmicer v 88. minutě a parta trenéra Karla Brücknera slavila postup do čtvrtfinále.

  • První porážka

    Nizozemsko Česko 2:0
    Kvalifikace MS, září 2004, Amsterdam

    Domácí hodně prahli po odvetě a vyšla jim to dokonale díky dvěma trefám Van Hooijdonka. Jana Kollera tehdy uskákal Ooijer i s pomocí řady faulů, které německý rozhodčí Markus Merk přehlédl. Češi vstoupili do kvalifikace o MS 2006 porážkou, ale nakonec na turnaj postoupili. „Vzpomínám si, že se nám tady,podařilo‘ prohrát 0:2. Rádi bychom se takovému výsledku vyhnuli.“



  • Komplikace na Letné



    Česko - Nizozemsko 0:2
    Kvalifikace MS, říjen 2005, Praha

    Podruhé za sebou Čech v souboji s Nizozemci inkasoval dva góly. Ten první na Letné přišel ve 32. minutě, když krátce předtím Tomáš Rosický neproměnil pokutový kop. A brzy nato přišel druhý úder, z nějž se Češi nevzpamatovali. Porážka je dostala do situace, kdy museli v posledním utkání ve Finsku vyhrát, aby si zajistili baráž. To se povedlo, stejně jako play off s Nory a jelo se na MS.

    Petr Čech chytal pro nizozemskému národnímu týmu šestkrátFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Nečekané vítězství



    Česko - Nizozemsko 2:1
    Kvalifikace EURO, září 2014, Praha

    Hosté přijeli na Letnou v roli třetího týmu z mistrovství světa, ovšem český tým je zaskočil a díky šťastné brance Václava Pilaře z poslední minuty se mu povedla senzace. „Vítězství to sice bylo překvapivé, ale bylo vidět, že jsme se na soupeře poctivě připravovali. Podali jsme poctivý výkon a za něj jsme si trochu toho štěstí zasloužili.“ Výhra pak položila základ úspěšné
    kvalifikaci.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud