10. listopadu 2015 • 11:56

Kandidát na šéfa FIFA Infantino chce změny. MS by mohlo hrát 40 týmů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z kandidátů na nového předsedu Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino by chtěl v případě svého zvolení v budoucnu rozšířit počet týmů startujících na mistrovství světa ze současných 32 na 40. Infantino by rád navázal na nedávnou expanzi evropského šampionátu: v příštím roce bude ve Francii místo dosavadních 16 hrát 24 národních výběrů.



"Kvalifikací prošly i některé týmy, které na Euru nikdy nestartovaly, a naopak obvyklí účastníci závěrečných turnajů nepostoupili. To vytvořilo zcela novou dynamiku kvalifikace i nový entusiasmus," řekl Infantino v rozhovoru s agenturou AP.

"Pokud myslíte vážně rozvoj fotbalu, musíte zapojit víc asociací v nejlepší globální fotbalové akci, kterou je mistrovství světa," doplnil současný generální sekretář UEFA, který se proslavil jako hlavní tvář losování evropských pohárů, kvalifikací a turnajů.

Infantino podal přihlášku do voleb jen několik hodin před uzávěrkou 26. října. Výkonný výbor UEFA mu vyjádřil plnou podporu ke kandidatuře v souvislosti se suspendací šéfa Evropské fotbalové unie a dřívějšího favorita na nového šéfa FIFA Michela Platiniho. Bývalému francouzskému reprezentantovi byla na začátku října na 90 dnů pozastavena funkce kvůli podezřelé platbě od dosluhujícího předsedy Mezinárodní fotbalové federace Seppa Blattera z roku 2011.

"Losovali jsme a z osudí vypadlo moje jméno," žertoval Infantino, který však svou roli prezidentského kandidáta bere vážně a není prý pouze Platiniho názorovým dvojníkem. "Pracoval jsem s Michelem Platinim posledních devět let. Pochopitelně na řadu věci máme stejný pohled a názor, ale já kandiduju za sebe a budu mít vlastní nápady," upozornil pětačtyřicetiletý Infantino.

Švýcarský rodák s italskými kořeny také ujistil, že pokud bude zvolen do čela FIFA, neuvolní pozici Platinimu v případě jeho úspěšného odvolání proti suspendaci. Volba se uskuteční 26. února příštího roku. Vedle Infantina se o post šéfa světového fotbalu uchází dalších šest kandidátů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud