Ondřej Škvor
16. července 2016 • 18:11

Jarolímova cesta k reprezentaci: Jednalo se tvrdě, domluvil to až Berbr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý si utrhnul to své. Výsledkem je, že Karel Jarolím se od srpna stane trenérem české reprezentace, se smlouvou na dva plus dva roky, ale zároveň ještě necelý měsíc povede Mladou Boleslav. Nejpozději ovšem do případného play off Evropské ligy, které se hraje 25. srpna.



Mladá Boleslav nakonec svého trenéra k reprezentaci uvolnila, ačkoli se její prezident Josef Dufek veřejně zlobil na předsedu asociace Miroslava Peltu za styl vyjednávání. I proto nakonec finální jednání vedl místopředseda Roman Berbr .

Berbr z pověření asociace dohodl následující:

Karel Jarolím nastupuje k národnímu týmu 1. srpna a začíná skládat mužstvo pro úvodní kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa proti Severnímu Irsku. To se hraje už 4. září v Praze, premiéru si odbude v rámci stejného srazu 31. srpna nebo 1. září proti Arménii.

Zároveň ovšem stále zůstává trenérem Mladé Boleslavi. „Nejdéle do 25. srpna může vést paralelně i klub,“ stojí ve včerejším prohlášení FAČR. Tento den totiž Mladá Boleslav odehraje případnou odvetu play off Evropské ligy. Dá se ovšem předpokládat, že v případě dřívějšího vyřazení přepřáhne trenér k reprezentaci dříve.

Jedná se o kompromis, který uzavřel týdenní jednání obou stran. Reprezentace požadovala uvolnění nejpozději k 5. sprnu, Dufek původně chtěl Jarolíma do konce podzimu. I proto jednání neprobíhalo vůbec idylicky. Ale nejen proto.

Pelta totiž oslovil Jarolíma bezprostředně po odchodu Pavla Vrby do Machačkaly a minulý pátek oznámil dohodu s ním na tiskové konferenci. Ještě předtím, sám byl na dovolené v Řecku, oznámil tuto informaci prostřednictvím svého místopředsedy Romana Berbra mladoboleslavskému šéfovi Josefu Dufkovi.

Jenže tomu se tato forma zásadně nelíbila. „Já pořád nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Přesněji řečeno, jak se to stalo. Míra Pelta to oznámí výkonnému výboru FAČR, pak médiím. Mimo moje chápání ovšem zůstává, že to takhle celé spustil, aniž by o uvolnění Jarolíma mluvil někdy v životě se mnou!“ rozčiloval se.

Pelta měl sice v ruce trumf, a sice Jarolímovu šestimilionovou výstupní klauzuli, jenže na sílu spor řešit nechtěl. V pondělí se proto oba pánové sešli a zase rozešli s tím, že verdikt padne v pátek. To se také stalo, jenže s tím, že další jednání vedl s Dufkem namísto Pelty místopředseda Berbr. Prý to bylo přání boleslavského šéfa a Pelta mu v zájmu hladkého jednání vyhověl. I přesto, že veškeré dohadování spojené s reprezentací si vždy vedl sám.

Každopádně v pátek po poledni zveřejnily obě strany dohodu. „Jednání probíhala velmi korektně, snažili jsme se najít pro obě strany akceptovatelnou podobu dohody, a to se podařilo. Přichází trenér, za kterým jsou sportovní výsledky, a věřím, že může podobných úspěchů dosáhnout i s národním týmem. Prvním krokem je sestavit tým tak, abychom se mohli pokusit o postup na MS 2018,“ řekl Pelta.

„Mohu potvrdit, že ohledně angažování kouče Jarolíma došlo k předběžné dohodě, která proběhla skutečně korektním způsobem. Veškeré konkrétní náležitosti ovšem můžeme dořešit až po návratu týmu ze soustředění,“ přidal oficiálně Dufek.

Tahle řešení už ale nezmění nic na tom, že Karel Jarolím se za šestnáct dní stane nástupcem Pavla Vrby u české reprezentace.

Jarolím: Trénovat národní mužstvo je ocenění a pocta
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud