Jan Podroužek
31. srpna 2016 • 16:17

Syn fotbalu Mchitarjan. Českou obranu prověří arménská hvězda United

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO - ARMÉNIE 19:15 ONLINE | Byl to zvyk v Borussii Dortmund. Dal gól, stadion na vteřinku ztichl a do toho spustilo baletní drama – Šavlový tanec od Arama Chačaturjana. A že to jednu dobu hrálo jako kolovrátek, jak se rozjetý Henrik Mchitarjan trefoval, a trefoval, a trefoval... Teď patří do kádru Manchesteru United a dneska to bude největší arménská hrozba pro výběr Karla Jarolíma.



Není to největší postrach pro soupeře. Není to žádný velký favorit, nepochodila v žádném kvalifikačním cyklu. Ale kvůli jednomu hráči stojí za to o ní mluvit. Arménie má Henrika Mchitarjana. Muže, který nemohl dělat nikdy nic jiného než fotbal.

Zaprvé proto, že celá rodina mu propadla. Sestra pracuje na ředitelství UEFA, jeho máma má zase na arménském svazu jako vedoucí oddělení na starost národní týmy. Nemá cenu říkat, že fotbal hrával i jeho táta.

A Hamlet ho válel slušně. Řadil se k největším hvězdám Araratu Jerevan v 80. letech, dotáhl to až do Francie. Jenže o něm už jen v dobrém, když mu bylo 33 let, tedy v Henrikových sedmi, zemřel na mozkovou příhodu. Pamětníci nostalgicky říkají, že ti dva jsou si svým herním stylem podobní...

Česko - Arménie, Mladá Boleslav, 19:15 na iSport.cz ONLINE
Premiéra Karla Jarolíma u národního týmu, zároveň česká generálka na kvalifikaci pro MS 2018 v Rusku. Vstupenky budou v prodeji na pokladnách stadionu FK Mladá Boleslav za 100 a 200 korun od 17:00.

Ale pravda je, že Henrik svého tátu výkonnostně o hodně přerostl. Tři sezony v Šachtaru Doněck. Pak tři parádní v Borussii Dortmund, kde stihl ze zálohy dát 39 gólů. A už patří do souboru, který válí v Divadle snů, jak se říká Old Trafford. Patří Manchesteru United, jenž za něj vysázel přes miliardu korun. K tomu všemu je taky v sedmadvaceti letech dávno nejlepší střelec v historii arménské reprezentace s devatenácti brankami.

Paradoxní na tom je, že Mchitarjan v Manchesteru není členem základní sestavy. I přesto stálo za to ho za takovou sumu přivést.

„V reprezentaci se úplně vymyká z týmu,“ je si dobře vědom jeho schopností obránce Marek Suchý. „Svou kvalitou patřil do Borussie, a patří i do United. Je to nejvýraznější hráč Arménů, největší pozor si určitě musíme dávat na něj,“ zvedá prst zadák Basileje.

„Má skvělou techniku, myšlení a střílí góly. Je to týmový hráč a věřím, že u nás rychle zapadne. Premier League je mu šitá na míru,“ uvedl ho trenér José Mourinho, když Mchitarjan podepsal v červenci na Old Trafford čtyřletou smlouvu.

Zatím si zvyká, do čtyř zápasů naskočil jako náhradník. A zatím ještě nebyl Šavlový tanec, který si nechával po gólových trefách hrát v Dortmundu. Dramatická baletní skladba od Chačaturjana se ale rozhodně brzo rozezní.

Dneska v Mladé Boleslavi to ale nebude.

Rosický? Byl by hřích ho nevyužít, řekl Jarolím. Suchého bere jako oporu
Video se připravuje ...

První Jarolímův trénink spláchl déšť. Hráči si ale užili i vodní lachtany
Video se připravuje ...

Darida: Nováčci v reprezentaci? Čerstvá krev vždycky pomůže
Video se připravuje ...

Vydra: Doufám, že mě v Derby County po postupu neodkopnou jako ve Watfordu
Video se připravuje ...

Kadlec o přestupu do Sparty: Teď se dohadují kluby, až pak bude záležet na mně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud