Jonáš Bartoš
7. září 2016 • 15:57

Jarolím: Mít Schicka v jednadvacítce je luxus. Talent převyšuje vrstevníky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo viděl úterní smolný zápas české jednadvacítky v Belgii (1:2), uznale tleskal individuálnímu představení Patrika Schicka. Dvacetiletý talent znovu patřil k nejlepším hráčům na trávníku a nahlas si řekl o to, aby povýšil do prvního týmu. „Je horký kandidát na to, aby v áčku byl,“ prohlásil na hodnotící tiskové konferenci po prvním srazu národního týmu trenér Karel Jarolím.



Patrik Schick vyletěl v minulé sezoně, kdy na hostování v Bohemians zvládl nastřílet osm ligových branek. Ve velkém progresu pokračuje i v probíhajícím ročníku, kdy místo návratu do Sparty kývl na přestup do italské Sampdorie.

Dvacetiletý útočník v sobě skrývá nesmírný potenciál, ukázal to i v úterní kvalifikaci české jednadvacítky v Belgii. Skvělou akcí připravil vyrovnání na 1:1 pro kapitána Aleše Čermáka, nastřelil tyčku a na hřišti předvedl řadu zajímavých akcí.

„V obou zápasech patřil k nejlepším, svým výkonem ostatní hráče převyšoval. Nesporně má velký potenciál, když se podíváte na jeho produktivitu v porovnání s ostatními hráči v jiných týmech, ne nadarmo se pohybuje na těch nejvyšších příčkách,“ chválil ho trenér české jednadvacítky Vítězslav Lavička .

Schick je s deseti brankami nejlepší střelec kvalifikace, k tomu přidal čtyři asistence. Po přestupu do zahraničí pokračuje ve skvělých výkonech. „Patrikova čísla v kvalifikaci jsou hodně vysoká, je pro nás klíčovým hráčem,“ souhlasil Lavička.

Lavička o prohře s Belgií: Všichni cítíme zklamání a frustraci
Video se připravuje ...

Nešťastné utkání v Belgii, které čeští mladíci prohráli 1:2 až kvůli zbytečně inkasované brance v samotném závěru, sledovali na vlastní oči i trenéři českého áčka Karel Jarolím a Boris Kočí. Nástupce Pavla Vrby následně připustil, že nastala doba pro to, aby si šikovného střelce vytáhl k sobě do prvního týmu.

„Je to pravděpodobné. Patrik je typ útočníka, kterého v áčku momentálně nemáme. Uvidíme podle dalšího vývoje, jak se mu bude dařit, jestli bude dostávat prostor v klubu. Ale je to horký kandidát na to, aby v áčku byl,“ prohlásil Jarolím.

Jeho tým čeká za měsíc (8. října) nejtěžší zkouška světové kvalifikace, zápas na půdě úřadujících světových šampionů z Německa. O den dřív hrají doma závěrečné utkání kvalifikace o EURO v Polsku česká „Lvíčata“ proti Moldavsku.

Boj o postup, nebo povýšení?

Trenéři teď musí rozhodnout, do jakého výběru Schicka zařadí. „Komunikace mezi áčkem a jednadvacítkou je nastavená dobře. Máme pravidelné schůzky, koneckonců i kanceláře vedle sebe. Jarda (Jaromír Šeterle) koordinuje oba týmy manažersky, dohoda by neměla být problém. Pokud trenéři áčka dojdou k závěru, že Patrik pro ně bude klíčovým hráčem, budu to respektovat. Ale Karel (Jarolím) moc dobře ví, o co s Moldavskem budeme hrát,“ uvedl Lavička.

Jednadvacítka před závěrečným zápasem ve skupině nemá přímý postup (jen pro vítěze skupiny) ve svých rukách. Před Belgií vede o dva body, nicméně úterní soupeř má k dispozici ještě o zápas víc. Proto tým s Moldavskem nutně potřebuje uspět, aby měl větší šanci udržet vedoucí příčku.

Jarolím: Jsem zklamaný z výsledku, ne z výkonu
Video se připravuje ...

Jenže své problémy má i áčko. Z nominované útočné čtyřky Necid , Škoda , Vydra, Václav Kadlec se na posledním srazu gólově prosadil jen posledně jmenovaný proti Arménii. V důležitém utkání se Severním Irskem (0:0) koncovka drhla. Na otázku, zda v současné chvíli není držení Schicka v jednadvacítce zbytečný luxus, Jarolím odvětil: „Dá se to tak říct.“

Je tedy možné, že trenér Lavička bude v závěrečném zápase kvalifikace postrádat svého klíčového hráče. „Věřím, že se najde optimální řešení. Teď už s námi byl Lukáš Juliš, na hrotu může hrát i Standa Klobása, alternativy tedy máme,“ uvedl 53letý trenér.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud