28. ledna 2017 • 23:15

Slávista Ngadeu je s Kamerunem v semifinále. Do rozstřelu ale nezasáhl

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Burkina Faso se potřetí v historii probojovala do semifinále fotbalového mistrovství Afriky. O výhře 2:0 nad Tuniskem rozhodli v závěrečné desetiminutovce Aristide Bancé a Préjuce Nakoulma. Druhé čtvrtfinále mezi Senegalem a Kamerunem musely po 120 minutách bez branky rozhodnout penalty. Jediným neúspěšným exekutorem byla v páté sérii senegalská hvězda Sadio Mané, do rozstřelu nezasáhl slávista Michael Ngadeu, který ale jinak odehrál celý zápas.



Burkina Faso překvapivě ovládla skupinu A a v úspěšném tažení pokračuje. Vítězství nad Tuniskem si zajistila až v závěru. Nejprve Traoré rozehrál přímý kop nakrátko a střídající Bancé přízemní střelou k tyči překonal Maslúsího. Vzápětí Bancé trefil tyč, mrzet ho to ale nemuselo.

Pět minut před koncem Tunisko rozehrávalo rohový kop, ten se mu však nepovedl a soupeř se dostal do rychlého brejku. Daleko vyběhnutého Maslúsího obehrál útočník tureckého Kayserisporu Nakoulma a pojistil vítězství Burkiny Faso. Vicemistři Afriky z roku 2013 se o své druhé finále utkají s vítězem nedělního duelu mezi Egyptem a Marokem.

V zápase mezi Senegalem a Kamerunem byly šance k vidění až v druhém poločase. V 54. minutě hlavičkoval senegalský útočník Diouf, jeho pokus ale zneškodnil gólman Ondoa. Na druhé straně o čtvrt hodiny později zahrozil Moukandjo, se střelou hráče francouzského Lorientu si však poradil Diallo.

Velká příležitost Senegalců přišla v 87. minutě. Maného střelu vyrazil Ondoa pouze k Sowovi, ten však minul. Tentýž hráč následně nezužitkoval Keitův centr zleva a v nastavení neprostřelil kamerunského gólmana.

Největší šanci zápasu měl v závěru první části prodloužení střídající Kamerunec Zoua, který se ocitl osamocený před Diallem, na brankáře ale nevyzrál.

Rozhodnout tak musely penalty. V prvních čtyřech sériích byli všichni exekutoři úspěšní, pátou penaltu ale neproměnil senegalský útočník Liverpoolu Mané, na druhé straně nezaváhal střídající Aboubakar. Čtyřnásobný africký šampion Kamerun bude bojovat o první finálovou účast od roku 2008 s vítězem utkání DR Kongo - Ghana.

Fotbalové mistrovství Afriky v Gabonu - čtvrtfinále:

Burkina Faso - Tunisko 2:0 (0:0)
Branky:
81. Bance, 85. Nakoulma.

Senegal - Kamerun 0:0 po prodl., pen. 4:5
Proměněné penalty: Koulibaly, Kara, Sow, Saivet - Moukandjo, Oyongo, Teikeu, Zoua, Aboubakar.
Neproměněné: Mané.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud