27. ledna 2009 • 15:36

Ščasná v národním týmu končí

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětinásobná nejlepší česká fotbalistka Pavlína Ščasná se rozhodla ukončit ze zdravotních důvodů kariéru v národním týmu. Šestadvacetiletá hráčka švédského Malmö to písemně oznámila šéfovi komise českého ženského fotbalu Kubíčkovi.



Ščasná se s reprezentací loučí po deseti letech.Dcera trenéra Viktorie Žižkov Zdeňka Ščasného v příštích letech už prý nechtěla spojovat klubové a reprezentační povinnosti, aby se nezhoršil stav jejího operovaného kolena, které si vážně pochroumala před necelými dvěma lety právě při zápase českého národního týmu proti Španělsku.

"Dlouho jsem tento krok zvažovala a věřte mi, že nebylo lehké ho udělat. Nicméně důvod, kvůli kterému jsem se takto rozhodla, je pro mě zásadní. Tím důvodem je moje zdraví," uvedla Ščasná.

Po chirurgickém zákroku, plastice zkříženého vazu, a následné devítiměsíční rehabilitaci se sice dostala zpět do formy a pozice elitní české hráčky, ovšem při náročném programu si uvědomila hrozbu dalších možných komplikací.

"Rok 2008 mi posloužil jako prověrka, jakým způsobem a s jak velkou zátěží se dokáže můj organismus vyrovnat. Musím si bohužel přiznat, že kombinace klubového a reprezentačního fotbalu by pro mě znamenala příliš velké riziko dalšího vážného zranění," dodala Ščasná, bývalá hráčka pražské Sparty, Philadelphie Charge, Bayernu Mnichov, Örebrö a naposledy Malmö.

Ztráta Ščasné dlouholetého reprezentačního kouče Dušana Žovince, který s hráčkou spolupracoval od jejích začátků ve velkém fotbale, mrzí. "Pro mě jako pro trenéra to je ztráta obrovská, protože Pavlína byla tahoun a osobnost, která nám rozhodovala zápasy. Jako člověk ale její rozhodnutí chápu. To koleno v pořádku není a je rozumné, když si někde uleví. Jak Pavlínu znám, tak by určitě v reprezentaci pokračovala, kdyby to jen trochu šlo," řekl ČTK Žovinec.

Ščasnou v jejích čtrnácti letech přivedl z Roudnice nad Labem do Sparty a o dva roky později ji přivedl i do reprezentace. "Zažili jsme toho spolu moc, bude mi chybět i jako povahově výborná holka," uvedl Žovinec.

Tomu Ščasná svoje rozhodnutí sdělila dnes dopoledne, Žovinec ale věří, že se spolu ještě v reprezentaci sejdou. "Třeba se její zdravotní stav za několik let zlepší natolik, že bude zase připravená snášet takovou zátěž. Teď je pochopitelné, že dává přednost klubu. U mě však má dveře pokaždé otevřené," dodal Žovinec.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud