24. července 2009 • 13:40

Za tragédii šest měsíců vězení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manažer fotbalové reprezentace Pobřeží slonoviny Albert Kacou Anzouan dostal trest odnětí svobody na šest měsíců za to, že při březnovém utkání s Malawi nezvládl organizaci a na stadionu v Abidžanu bylo ušlapáno 22 lidí a dalších 130 bylo zraněno.



Rozhodlo o tom dnešní soudní přelíčení v Abidžanu, při kterém byl Anzouan shledám vinným ze zabití. Státní zástupce požadoval dvojnásobný trest.

K tragédii došlo 29. března čtyřicet minut před výkopem, přesto se zápas odehrál podle plánu a domácí vyhráli 5:0. Hlavní příčinou bylo extrémně přeplněné hlediště stadionu pro 35.000 lidí, kam se údajně vměstnalo odhadem 50.000 fanoušků.

Diváci bez lístků zaplnili jeden ze sektorů a pod jejich vahou se zřítila zeď. Událost vyšetřovala i světová fotbalová federace FIFA, který ve středu potrestala Pobřeží slonoviny pokutou 50.000 švýcarských franků (asi 851 tisíc korun).

Rovněž rozhodla, že pro nejbližší duel kvalifikace o postup na mistrovství světa s Burkinou Faso bude kapacita snížena na dvacet tisíc lidí a sto metrů od arény musí být postaven plot, aby mohl být kontrolován průchod fanoušků na tribuny. Federace současně věnovala 100.000 švýcarských franků pozůstalým obětí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud