7. února 2010 • 13:52

Mohlo být i hůř, zní od reprezentantů po losu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čeští fotbaloví reprezentanti oslovení ČTK byli s dnešním losováním kvalifikačních skupin o postup na mistrovství Evropy v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině dlouho nadmíru spokojeni. Ani poté, co jim osud postavil do cesty obhájce titulu Španělsko, však nepropadají skepsi.



Minimálně do baráže by podle nich český celek měl v konkurenci Skotska, Litvy, Lichtenštejnska a zmíněného Španělska projít. Navíc jsou rádi, že figurují v jedné z pětičlenných skupin.

Dále čtěte:
Los kvalifikace byl k českým fotbalistům tvrdý >>>
Del Bosque byl po losu opatrný: Čeká nás těžká zkouška >>>

Názor bookmakerů
Čeští fotbalisté skončí ve skupině I na druhém místě. Myslí si to alespoň první bookmakeři, kteří po dnešním losu vypsali sázky na pořadí ve skupině.

V ní je podle nich jednoznačným favoritem Španělsko. Naději obhájců titulu na výhru ve skupině ocenili kurzem 1,4:1.

Češi jsou druhým favoritem s kurzem 3:1.

Už výrazně menší šancí mají s vysokým kurzem 12:1 Skotové a jasnými outsidery jsou Litva (50:1) a především Lichtenštejnsko s astronomickým kurzem 1000:1.

Kurzy na vítěze skupiny I:
Španělsko 1,4:1
ČR 3:1
Skotsko 12:1
Litva 50:1
Lichtenštejnsko 1000:1

"Určitě to mohlo dopadnout hůř, ale i trošku líp. Myslím, že máme hratelnou skupinu. Čeká nás krásný zápas se Španělskem, nebude to lehké ani proti Skotsku, ale minimálně do baráže bychom určitě měli projít. A jako před každou kvalifikací bychom měli myslet i na první místo," řekl obránce David Rozehnal.

Také záložník Jaroslav Plašil hodnotil los poměrně pozitivně. "Šance na postup určitě je, jednoznačný favorit je Španělsko. Ale klidně můžeme postoupit i přes ně, stát se může všechno. Záležet bude i na termínu zápasů," mínil středopolař Bordeaux.

Souboje se Španěly pro něj budou mít speciální podtext, neboť na Pyrenejském poloostrově v minulosti oblékal dres Pamplony. "Dva roky jsem tam hrál, je tam teď obrovská euforie. Známých mám ve Španělsku hodně, asi se trochu popíchneme, až se to bude blížit," podotkl s úsměvem Plašil. "Když zbývali Portugalci a Španělé, radši bych bral Portugalce, ale s tím nic nenaděláme," dodal.

Čeští hráči si přáli z prvního losovacího koše hratelnějšího soupeře, hlavně Rusko nebo Chorvatsko. Na druhou stranu se těší, že pro ně bude zápas se Španělskem velkým svátkem. "Španělsko, to je rána. Ty jsem si nepřál, jsou dlouhodobě na špičce. Z prvního koše jsem si trochu přál Rusko, to by možná bylo fotbalově pro nás nejlepší. Podle mě jsou teď Španělé nejlepší na světě, ale zase to bude fantastický zážitek," mínil obránce Roman Hubník.

Duel s mistry Evropy bude velkým lákadlem také pro útočníka Michala Papadopulose. "Španělé jsou mistři Evropy, mají obrovský zvuk. Proti nim to bude zážitek. Je to daleko, bude to obrovská motivace. Kdo by si proti nim nechtěl zahrát. Obavy ale nejsou na místě," tvrdil útočník nizozemského Heerenveenu.

Na přímou konfrontaci se Španělskem se těší i Rozehnal. "Nikdy jsem neměl možnost proti ním hrát. Myslím, že tak atraktivního soupeře jsme za dobu, co jsem u národního týmu, v kvalifikaci neměli. Už když se blížil konec losování, tak jsem si raději přál to Španělsko," řekl Rozehnal.

Trochu zaskočený z losu byl obránce Zdeněk Pospěch. "Mám rozporuplné pocity. Skupina je určitě hratelná, ale to Španělsko mě překvapilo, i když jsme samozřejmě čekali, že dostaneme jednoho z těch silnějších soupeřů," konstatoval zadák FC Kodaň.

Obránce Tomáš Sivok při pohledu na skupinu také věří, že Češi mají potenciál minimálně na to, aby proklouzli z druhého místa do baráže. I když si uvědomuje, že Čechy nemůžou mít obtížnější herní prověrku než v přímé konfrontaci se španělskými mistry Evropy. "Těžší soupeř teď v Evropě a možná ani ve světě snad neexistuje. Mají pohromadě výjimečnou generaci a navíc hrají i skvěle týmově. Osobně bych si dokázal představit jiného soupeře z prvního koše, ale na druhou stranu tohle bude obrovské lákadlo pro naše fanoušky," řekl zadák Besiktase Istanbul, který si kromě Španělska nepřál ještě Nizozemsko a Anglii.

Na zbývající tři soupeře prý Češi mají. "Třeba na Skotsko máme dobré vzpomínky, porazili jsme je v generálce před posledním mistrovství Evropy, to samé platí shodou okolností i pro Litvu. A z pátých košů jsme určitě mohli dostat těžšího soupeře, než Lichtenštejnsko," dodal Sivok.

Záložník Anderlechtu Brusel Jan Polák, který je momentálně v rekonvalescenci po zranění kolene, připouští, že Češi se asi budou prát jen o druhé místo. "Samozřejmě nechci být pesimistou, ale vzhledem k výsledkům z poslední doby a také výsledkům Španělů to tak je," prohlásil Polák. Doufá, že český tým nedopadne stejně špatně jako Belgičané, kteří ve Španělsku loni prohráli ve světové kvalifikaci vysoko 0:5. "Musíme se na ně připravit i takticky, abychom eliminovali tu jejich největší sílu, což je technika a rychlý přechod do útoku," hledal Polák možný recept na favorita.

Češi vítají, že se vyhnuli šestičlenné skupině, a odpadnou jim tak "zbytečné" duely. "Je dobře, že hrajeme v pětičlenné skupině, kolikrát ty zápasy s outsidery bývají hodně nevyzpytatelné. Proto vítám, že nám ty zápasy odpadnou a místo toho můžeme dobře potrénovat," uvedl Hubník.

Podobně hovořil také Pospěch. "Určitě je dobře, že máme pětičlennou skupinu. Kdybychom dostali o jednoho soupeře víc, jednalo by se pravděpodobně o nejslabší tým a nemělo by to pro tu skupinu žádný význam," tvrdil Pospěch. "Navíc je dobré, že se budou počítat výsledky všech zápasů," připomněl bek Leverkusenu Michal Kadlec, který přijal Španěly s nadhledem. "Uvidíme, jak na tom doopravdy jsme," řekl.

Libor Sionko nebyl ani tak zaskočen, že v české skupině budou i Španělé, ale nechce se mu do Skotska. "Už kvůli tomu, že jsem tam zažil ne zrovna radostnou kapitolu své kariéry, se mi tam moc nechtělo. Je pravda, že venku bývají poloviční, ale tam díky divákům bývají zápasy pořádně vyhrocené," připomněl zkušenosti, které nasbíral během angažmá v Glasgow Rangers. A nechtěl se Skoty hrát prý i přesto, že jim dal dva ze svých osmi reprezentačních gólů.

Otázkou podle něj je, zda je pro Čechy výhodou, že si atmosféru ve Skotsku mohou vyzkoušet už za necelý měsíc během přípravného utkání, které bylo domluveno dávno předtím. "Ale zase tam mohou třeba ztratit i Španělé, a tak bychom pak měli větší šanci hrát o první místo. Samozřejmě, že Španělsko je jasný favorit, ale dá se hrát s každým. A Litva s Lichtenštejnskem? To musí být jednoznačně dvanáct bodů, jinak nemůžeme o postup hrát," tvrdí sparťanský záložník, který je nyní na klubovém soustředění právě ve Španělsku.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud