17. února 2010 • 11:47

Česká výprava bude jednat o termínech kvalifikace

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tříčlenná česká delegace vyrazí ve čtvrtek do Madridu na jednání o termínech skupiny I kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012. Reprezentační manažer Vladimír Šmicer, trenér Michal Bílek i vedoucí týmu Jaroslav Dudl se budou snažit vyjednat termínovou listinu na schůzce, kterou si funkcionáři domluvili při losování 7. února ve Varšavě.



Není však jisté, že dojde ve Španělsku k dohodě, protože se očekávají složitá jednání především se Skoty.Tomu, že budou jednání v Madridu komplikovaná, nasvědčovalo už první setkání funkcionářů všech pěti svazů při varšavském losu. Bylo tehdy nutné domluvit, kde se bude o termínech jednat.

"Než dorazil na schůzku španělský funkcionář, tak ostatní země souhlasily s mým návrhem, aby se jednání uskutečnilo v Praze, kam by to měli všichni stejně daleko. Jenže přišli Španělé a bylo po dohodě - jako nasazený tým z prvního koše měli právo výběru a vůbec neuvažovali o jiné alternativě než o Madridu," popsal první diplomatický střet předseda ČMFS Ivan Hašek.

Schůzka bude oficiálně zahájena ve čtvrtek večer, ale skutečně jednat se bude až v pátek. "Ve čtvrtek je společná večeře, kde si vyměníme první návrhy k promyšlení, ale až v pátek se to rozjede naplno," řekl ČTK Šmicer. "Pozvání znělo pro čtyři lidi.

Původně jsme chtěli vyrazit pouze s trenérem, ale raději pojedeme ve třech, abychom nehráli v oslabení," žertoval reprezentační manažer.Směrem k možné dohodě o termínové listině je ale česká výprava zatím skeptická.

"Tuším, že dohoda bude hodně vzdálena. Zkusili jsme se totiž s některými soupeři už spojit s předběžnými návrhy a především u Skotska to bude problém. Španělé dokonce ani nereagovali," prozradil Šmicer.Právě na zápasy se Skotskem přitom bude česká strana klást velký důraz.

Stejně jako soupeř. Při očekávaném prvenství favorizovaného Španělska by se totiž obě země měly podle papírových předpokladů poprat o druhé místo. "Nejde nám tam ani tak o pořadí zápasů, ale nechceme hrát na jejich půdě v závěru kvalifikace, což je samozřejmě naopak jejich představa," poukázal manažer na největší zádrhel, který je ale pro českou delegaci zásadní.

Pokud k dohodě u kulatého stolu za přítomnosti funkcionářů Španělska, České republiky, Skotska, Litvy a Lichtenštejnska nedojde, rozhodne o termínové listině los, možná už přímo v Madridu.

"Možnosti bychom pak měli dvě: buď na místě vylosovat, komu budou patřit pozice A, B, C, D, E, a dosadit dle předem stanového klíče do termínového kalendáře, nebo celé losování nechat na UEFA," vysvětlil Šmicer, že program může být znám už v pátek i za předpokladu, že účastníci jednání nenajdou kompromis.

Postup na šampionát si zajistí vítězové každé z devíti skupiny a nejlepší tým na druhém místě. Automatickou účast mají zajištěnu pořadatelské země Polsko a Ukrajina, o zbývající čtyři místa se utkají v baráži týmy z druhých míst v osmi skupinách. Kvalifikační boje začnou letos 3. září a skončí 11. října příštího roku. V listopadu téhož roku se uskuteční baráž.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud