2. března 2010 • 18:40

100 dní do MS v JAR: Přípravy jdou podle plánu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do zahájení fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice zbývá přesně 100 dní a federace FIFA tvrdí, že přípravy na šampionát pokračují přesně podle plánu.



Obavy, které premiérový finálový turnaj na černém kontinentu vyvolává, však stále přetrvávají. Největší strach vzbuzují vysoká kriminalita a chudoba v zemi a také možná nová vlna takzvané prasečí chřipky, kterou by jihoafrické zdravotnictví nemuselo zvládnout.

Přes všechny pochybnosti Jihoafričané dnešní milník náležitě oslavují. Po celé zemi probíhají párty, fanoušci se vlní v rytmu místních tanců a zpívají národní písně. V Durbanu proběhla v pondělí večer velkolepá show, které se zúčastnili jihoafrický viceprezident Kgalema Motlanthe a šéf FIFA Sepp Blatter.

Sepp Blatter ujišťuje, že JAR je na šampionát připravenáFoto ČTK/AP


Oba na dnešní tiskové konferenci ujistili, že přípravy na turnaj postupují přesně tak, jak mají.

"Čas od času musíme na jihoafrické organizátory vyvinout tlak, ale já nemám žádné obavy. Ušli jsme dlouhou cestu, než jsme se dostali k tomu, kde teď stojíme. Všechno běží a je připravené," prohlásil Blatter.

Jihoafrický viceprezident se snažil tlumit obavy z vysoké kriminality v zemi, kde jsou na denním pořádku vraždy, únosy, znásilnění a ozbrojená přepadení.

Tamní vláda vyčlenila na minimalizaci zločinnosti obrovské prostředky. Finance jdou na modernizaci policejní techniky i školení speciálních jednotek, pod dohledem budou nejen stadiony, ale také hlavní dopravní tepny a letiště.

Přesto ve fotbalovém světě panují pochybnosti. Lednový incident z afrického mistrovství v Angole, kde ozbrojení útočníci zabili při útoku na autobus s výpravou Toga tři lidi, vyvolává strach, aby se něco podobného neopakovalo i v Jižní Africe. "Mohu ujistit, že jsme pro bezpečnost udělali a uděláme maximum," uvedl Motlanthe.

Tvrdí, že základní "maltové a cihlové" práce skončily a Jižní Afrika je připravená přijmout návštěvníky z celého světa. Šampionát podle něj přinese zemi ohromné výnosy.

JAR 100 dní před zahájením šampionátu. Poblíž Soccer stadium najdeme obchod s lístkyFoto ČTK/AP


"Navzdory ekonomické recesi jsme investovali biliony do infrastruktury a tyto výhody už pocítili všichni Jihoafričané. Mistrovství bude mít obrovský dopad na turistiku a země z toho bude skvěle profitovat," pokračoval Motlanthe.

Jihoafrické společnosti, obchodníky a hoteliéry však zároveň důrazně varoval před předražováním služeb v průběhu turnaje. Proslýchá se totiž, že mají vzrůst ceny tamních leteckých společností. "Žádný pasažér nebude okraden uměle zvýšenou cenou letenek," prohlásil.

Světové zdravotníky děsí situace, která by mohla nastat v případě další vlny takzvané prasečí chřipky. Mnoho Jihoafričanů žije v chudobě a nedodržuje základní hygienické zvyklosti, a tak by se mohla epidemie závratnou rychlostí rozšířit. Napomoci by tomu mohly i neustálé přesuny zahraničních návštěvníků, kterých má na turnaj dorazit skoro půl milionu.

Sepp Blatter ujišťuje, že JAR je na šampionát připravená
Sepp Blatter ujišťuje, že JAR je na šampionát připravená


Loňská generálka na šampionát - Pohár FIFA - odhalila značné problémy s kvalitou trávníků, která dost bránila kombinační hře. Potíže s hracími plochami pokračují i v tomto roce, už dvakrát musel být vyměněn povrch na stadionu v Nelspruitu.

Jihoafričané však doufají, že do června budou trávníky v pořádku. "Věříme, že bude k vidění skvělý fotbal na dobrých terénech," dodal Motlanthe.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud