3. března 2010 • 12:31

Ve Skotsku to chce konečně zabrat

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec legrace, v Glasgow už se jede naostro. Začíná příprava na kvalifi kaci o EURO 2012. Tu měl sice odstartovat už listopadový turnaj v Emirátech, tým plný nováčků ho ale krutě nezvládl. Novou éru pod trenérem Michalem Bílkem tak naplno spustí až dnešní duel ve Skotsku.



To už má kouč k dispozici nejlepší možný kádr, který mohl poskládat. Tedy bez marodů Čecha a Baroše. Odpoutá se národní tým konečně z marastu, v němž na poslední měsíce uvízl?

První z ostrých testů na kvalifikační boje o evropský šampionát začíná dnes večer na Britských ostrovech, český celek se v něm postaví domácím Skotům. Budoucím soupeřům v kvalifikační skupině.

» Utkání Skotsko - ČR budeme sledovat od 21:00 v podrobné ONLINE reportáži «

Trenér Michal Bílek po zlé zkušenosti z Dubaje vzal ty nejlepší, kteří jsou v současné době zdraví. Jeho mise začíná. Ovšem v podobné pozici jsou i Skotové. Mají také nového trenéra, který skládá nový tým.

„Oba týmy jsou na začátku nové éry, bude důležité uspět. Podle mě to bude rychlý, hezký zápas,“ řekl kapitán Tomáš Rosický.

Rosický: Vím, že tým bude stát na mě »

„Oba týmy jsou ve stejné situaci, je to pro ně strašně důležitá prověrka,“ prohlásil Bílek na včerejší tiskové konferenci na stadionu Hampden Park. „Samozřejmě i proto, že naše mužstvo potřebuje získat sebevědomí. Nastal čas, abychom už došli k dobrému výsledku.“

Že jde nyní do tuhého, si uvědomují i hráči. Vědí, že blamáž, podobná té z Emirátů, by mohla mít těžké následky.

Plašil s Rosickým, dvojice záložníků, na které trenér Bílek hodně spoléháFoto Pavel Mazáč (Sport)


„Příprava na kvalifi kaci začala až po losu, takže za první test považuji Skoty. Ne turnaj v Dubaji. Věřím, že dopadneme herně i výsledkově úplně jinak než mužstvo v Emirátech,“ pověděl Tomáš Hübschman.

„Musíme proti Skotům nastoupit tak, že to je pro nás všechny čest,“ doplnil obránce Michal Kadlec.

Co si vlastně hodlá kouč Bílek v Glasgow prověřit? Které sestavě dá důvěru?
Jisté je, že v brance nastoupí Jaroslav Drobný. Náhradník zraněného Petra Čecha by měl mezi tyčemi vydržet celý zápas. A dál?

Skácelův osud se jmenuje Skotsko »


„O sestavě mám jasno. Ale jak bude vypadat, neřeknu,“ zůstal tajemný Bílek. To jeho skotský kolega Craig Levein, který usedl na domácí lavičku na konci prosince a čeká ho tedy zítra premiéra, svoji jedenáctku odhalil.

„Já jen prozradím, že bude hrát kostra týmu,“ reagoval Bílek. To znamená stopeři Hubník se Sivokem, v záloze Plašil s Rosickým, z útočníků zřejmě Necid.

Trenérská dvojice Bílek - KomňackýFoto Jaroslav Legner (Sport)


Na skelet by měli přibýt krajní obránci Kušnír s Kadlecem, do středové řady Hübschman s Pudilem a na hrot k Necidovi asi Svěrkoš. To ale jen v případě, že Bílek zvolí model se dvěma útočníky.

V akci chce vidět celý kádr. Do „základu“ sice hodlá sáhnout až ve druhém poločase, ovšem zásadně. Protočí prý maximální počet hráčů.

Bílek: Nebrečíme, že jedeme v horším složení »

Bílek si především hodlá otestovat, jak budou hráči, kteří toho zatím v reprezentaci příliš nenahráli, reagovat na důrazný styl soupeře i na bouřlivé prostředí. Právě to se jim může hodit v kvalifi kaci.

Plašil s Rosickým, dvojice záložníků, na které trenér Bílek hodně spoléhá
Plašil s Rosickým, dvojice záložníků, na které trenér Bílek hodně spoléhá


„Pro kluky to bude hodně dobrá zkušenost. Protože to, co je potká nyní, bude pak dvakrát horší. Přijde víc lidí, Skotové budou ještě agresivnější,“ podotkl manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

SKOTSKO - ČESKO, 21:00, Hampden Park (Glasgow)
Přímý přenos od 21:00 Sport1

Pravděpodobné sestavy:
Skotsko: Gordon (Sunderland) - Caldwell (Wigan), Webster (Rangers), Wallace (Hearts), Hutton (Tottenham) - McFadden (Birmingham), Brown (Celtic), D. Fletcher (Man. United), Dorrans (W. Bromwich) - Boyd (Rangers), Miller (Rangers)

Česká republika:
Drobný (Hertha) - Kušnír (Sparta), Sivok (Besiktas), Hubník (Hertha), Kadlec (Leverkusen) - Pudil (Genk), Rosický (Arsenal), Hübschman (Šachtar), Plašil (Bordeaux) - Necid (CSKA), Svěrkoš (Sochaux)

Absence:

Skotsko: McGregor, McCulloch, S. Fletcher

Česká republika: Čech, Bednář, Polák, Hloušek, Šimůnek

Rozhodčí: Fautrel (Francie)

Poslední tři zápasy :
Česko–Skotsko 3:1
(květen 2008, příprava)
Česko–Skotsko 3:2
(červen 1999, kvalifikace EURO 2000)
Skotsko–Česko 1:2
(březen 1999, kvalifikace EURO 2000)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud