4. března 2010 • 15:19

Útočníci nejsou v ideální pohodě, tvrdí Bílek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Střelecká nemohoucnost českých fotbalových reprezentantů se projevila i v letošní premiéře, a tak musí trenér Michal Bílek po prohře 0:1 ve Skotsku usilovně promýšlet další varianty pro útočnou formaci.



Hodně pomoci může blížící se návrat rekonvalescenta Milana Baroše, ale najít k němu rovnocenné partnery bude složité.

Reprezentační kouč při dnešním hodnocení středečního zápasu připustil, že se mu trochu zlepšila nálada díky dojmu, který hráči ve Skotsku zanechali. "Jenže radovat se z toho nemůžu. Fotbal se hraje kvůli výsledku a ten nám zápas přinesl porážku," prohlásil Bílek.

Dobrý pocit mohl mít z toho, jak hráči plnili dohodnutou strategii. Taktické pokyny se rychle promítly do samotné hry. "Jednoduchá přízemní hra nemusí platit jen na Skotsko, ale v tomto případě se ukázala jako velice účinná. Navíc to mělo vyústění i do šancí, v kterých jsme bohužel selhali," konstatoval.

Na někdejší kanonády Jana Kollera a Milana Baroše asi bude muset tým zapomenout, přestože útočník Galatasaraye Istanbul může střílet reprezentační góly ještě řadu let. Jenže kde k němu najít ideálního hráče do páru, případně další alternativy? To je pro Bílka těžká otázka.

"Útočníci, kteří s námi byli ve Skotsku, nejsou v ideální pohodě, která je pro ně přitom klíčová. Svěrkoš se dokáže dostat do šancí, ale není asi náhoda, že nedal od září gól. U Necida je to zase zřejmě dáno jeho nerozehraností, od něj si slibujeme mnohem více, než předvedl," uvedl kouč. Fakt, že velký výběr nemá, potvrdili i střídající hráči.

O to více Bílka mrzí, že s sebou neměl Romana Bednáře. "Moc mě zajímalo, jak se dokáže prosadit právě zde, ale zranění nám to překazilo. Podobným typem by mohl být i Magera," mínil Bílek. Možná ale znovu sáhne i do české ligy. V souvislosti s reprezentací se začíná hodně skloňovat jméno jabloneckého Davida Lafaty. "Patří do okruhu hráčů, které budeme sledovat, od kolegy Komňackého na něj mám dobré reference," řekl Bílek.

Výborné výkony Tomáše Rosického i Jaroslava Plašila ho nepřekvapily, s kvalitou Tomáše Hübschmana počítal, ale příjemný pocit měl i z dalšího záložníka Maria Holka. Pro řadu expertů byla jeho hra překvapením, ne už tak reprezentačního trenéra.

"Ne náhodou jsem ho jmenoval hned po svém nástupu do funkce jako možného adepta. Znám ho z reprezentační osmnáctky a chtěl jsem ho přivést už do Sparty, což však kvůli financím ztroskotalo. Budeme si teď přát, aby mu to pomohlo i k lepší pozici v Dnětropetrovsku, protože potřebuje především pravidelně hrát," prohlásil Bílek.

Ani tři porážky na úvod reprezentační trenérské kariéry prý Bílkovi zatím nepokazily dobré spaní. "Jasně, že fotbal děláme všichni hlavně kvůli výhrám. Jenže v téhle fázi zkoušíme hodně hráčů a máme před sebou ještě několik utkání," vysvětloval trenér, proč stáhl i Rosického s Plašilem. "Za normálních okolností bych to samozřejmě neudělal, ale tady jsme potřebovali testovat i jiné hráče," zopakoval po utkání se soupeřem, na kterého český tým narazí i v kvalifikaci mistrovství Evropy.

Polovinu přípravy už má Bílek a spol. za sebou, neboť do kvalifikačního startu zbývají jen další tři zápasy s USA, Tureckem a Marokem. Dá se proto předpokládat, že už týdenní květnový pobyt v USA zúží okruh hráčů pro podzimní kvalifikaci. "Ve středu jsme ukázali, po které cestě bychom mohli jít," řekl potěšeně trenér s tím, že tým ukázal po listopadové blamáži v Emirátech konečně i lepší tvář.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud