Jonáš Bartoš
3. srpna 2010 • 11:29

Na Lotyšsko s oporami i Štajnerem, chybí Baroš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro generálku na kvalifikaci o Euro 2012 s Lotyšskem povolal trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek nejsilnější možný kádr. Mimo zraněného Milana Baroše jsou v nominaci všechny opory. Nechybí ani Petr Čech, jehož léčba po zranění lýtka jde rychleji, než se čekalo. Kouč nečekaně ukázal i na Jiřího Štajnera, navrátilce do české ligy v dresu Liberce.



Dva brankáři, pět obránců, sedm záložníků, čtyři útočníci. V takovém složení vyrukuje česká reprezentace do přátelského utkání s Lotyšskem. S velmi podobným výběrem počítá Michal Bílek i do kvalifikačních bojů o Euro 2012.

„Ještě tam chybí Milan Baroš. Jinak tohle jsou hráči, kterým věřím,“ přiznal reprezentační trenér. Přátelské utkání s Lotyšskem, které proběhne příští středu v Liberci, bude generálkou na podzimní kvalifikační bitvy. Bílek logicky vybral nejsilnější výběr, který má k dispozici.

V nominaci nechybí Petr Čech, kterého trápí zraněný lýtkový sval. Jeho léčba však probíhá rychleji , utkání s Lotyšskem už by mohl stihnout. „Mluvil jsem s ním. Pokud nastoupí v neděli za Chelsea, přijede za námi,“ potvrdil Bílek.

Pokud se Čech nestihne dát dohromady, nahradí ho Jan Laštůvka, osmadvacetiletý gólman ukrajinského Dněpropetrovsku.


Českou hru by měl opět řídit Tomáš Rosický, kterému se dařilo v přípravě Arsenalu. Asi největším překvapením je povolání libereckého Štajnera. „Jirka patří k nejlepším v Liberci, umí jeden na jednoho. To přesně v zápasech, kdy soupeř hodně brání, potřebujeme,“ vysvětlil Bílek.
Tomáš Rosický v nominaci nechybí.Foto Jaroslav Legner (Sport)


„Chceme dát příležitost ofenzivním hráčům. Kvalifikaci hrajeme s týmy, které budou zatažené v obraně. Proto bereme Jirku Štajnera, který se proti takovým celkům dovede prosadit,“ doplnil reprezentační trenér.

Zároveň doufá, že start kvalifikace stihne i Milan Baroš. „Milan má zánět v achilovce, momentálně na tom není dobře. Snad ještě odehraje nějaké zápasy v klubu a v září už bude v pořádku,“ doufá Bílek.

Kouče reprezentace téměř po roce ve funkci čekají první těžké zápasy. Ve středeční generálce s Lotyšskem má ještě prostor pro zkoušení, pak už se pojede naostro. 7. září čeká český tým doma Litva, následují utkání se Skotskem a Lichtenštejnskem.

„Chceme všechny tři zápasy vyhrát,“ dává si odvážné cíle Bílek. Podaří se to týmu, který musí napravovat zpackanou kvalifikaci na poslední světový šampionát?

NOMINACE NA LOTYŠSKO
Brankáři:
Petr Čech Chelsea
Jaroslav Drobný Hamburk

Obránci
Roman Hubník Hertha Berlín
Zdeněk Pospěch FC Kodaň
Michal Kadlec Leverkusen
Daniel Pudil Genk
Tomáš Sivok Besiktas

Záložníci
Milan Černý Slavia Praha
Tomáš Hübschman Šachtar Doněck
0Mario Holek Dněpropetrovsk
Tomáš Rosický Arsenal
Jan Polák Anderlecht Brusel
Jaroslav Plašil Girondins Bordeaux
Jiří Štajner Liberec

Útočníci
Martin Fenin Eintracht Frankfurt
David Lafata Jablonec
Tomáš Necid CSKA Moskva
Roman Bednář West Bromwich
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud