Richard Šíma
23. srpna 2014 • 14:15

Fans Baníku bojkotují zápasy: Tady máte své diváky - vyfocené

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv se Baníku na začátku nové sezony daří, na Bazalech panuje zvláštní atmosféra. Stejně jako v prvním domácím utkání s Teplicemi, také v pátečním duelu s Brnem byla nepřítomnost stávkujících ultras a dalších fanoušků cítit. V kontextu posledních událostí působila zvláštně i část plachty s nafocenými fans, kterou Baník instaloval do jednoho z uzavřených sektorů stadionu.



Mohl to být docela dobrý vtip. Někomu se mohl líbit, někomu ne, ale jeho původní význam byl úplně jiný, než jaké je jeho nynější vyznění. Baník se rozhodl nafotit své fanoušky na obří plachtu, kterou chtěli Ostravané přikrýt prázdné ochozy svého stadionu. A to ty, které museli z nařízení FAČR z bezpečnostních důvodů uzavřít. Poselství mělo znít asi v tomto duchu: „Bazaly budou plné, navzdory Peltovým výmyslům.“

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:0
Video se připravuje ...

Jenže mezitím se ostravští ultras pustili do bojkotu domácích zápasů. Na protest proti komplikovanému způsobu, jakým Baník vinou zpřísněných bezpečnostních opatření prodává vstupenky. Nelíbí se jim zejména povinnost poskytovat své rodné číslo, nebo fakt, že kdo není držitelem Karty fanouška, nemůže si, až na výjimky, lístek koupit před utkáním na Bazalech.

Ultras na Bazaly nechodí, je zjevné, že novému způsobu prodeje lístků zatím nepřivykli ani někteří řadoví fanoušci. Na utkání s Teplicemi bylo na Bazalech přítomno 3811 diváků, duel s Brnem navštívilo zhruba o tři sta lidí víc. O to zvláštněji působila v ochozech ona plachta, zatím tedy jen její hotová část, s nafocenými fans. A stala se terčem žertů.

Obří plachta s fanoušky v hledišti Bazalů, kterou tam umístilo vedení klubuFoto ČTK

„Atmosféra na Bazalech? Není to ideální, co si budeme nalhávat,“ řekl po vyhraném utkání s Brnem ostravský stoper Jan Baránek. „Fanoušků chodí málo. Na to, že jsme vyhráli zápas na Spartě, jsme čekali vyšší návštěvu,“ řekl Baránek. A na otázku, zda to má ostravským příznivcům za zlé, odvětil: „Fanouškům to za zlé nemám. Komu ano? To bych nechtěl specifikovat,“ podotknul Baránek.

K celé záležitosti se vyjádřil i Milan Baroš. „Vzhledem k podmínce, kterou už Bazaly v minulosti měly, adresný ticketing chápu,“ řekl v rozhovoru pro chachari.cz, web ostravských ultras.

„Ale myslím si, že by mělo být ve snaze Baníku zjednodušit lidem vstup na stadion a požadovat po nich jen to nezbytně nutné. Nemůže se stát, že na Bazaly přijde fanoušek půl hodiny před zápasem a lístek si na stadionu nekoupí. Tohle fanoušky akorát odradí,“ pravil Baroš, jenž podle svých slov diskutoval současný palčivý problém Baníku i s jeho majitelem Petrem Šafarčíkem.

„Chápu to, že fanoušci v dnešní velmi nebezpečné době nechtějí odevzdávat veškeré osobní údaje, které můžou být byť i nechtěně zneužity. Pokud má jít o bezpečnost na stadionu, myslím si, že základní osobní informace plus fotka osoby pro identitu bohatě stačí,“ řekl Baroš pro chachari.cz.

Baník Ostrava - Brno: Červená karta pro Jugase a ukradená standardka
Video se připravuje ...

Vedení Baníku před utkáním s Brnem upustilo od některých požadavků souvisejících s prodejem lístků. Například už nepožaduje číslo občanského průkazu. Ultras však kromě jiného nadále trvají i na zrušení povinnosti poskytovat rodné číslo. A

tak zatímco na venkovní zápasy Baníku jezdí v hojném počtu, na Bazaly se zatím, pokud nedojde ke vzájemné dohodě s vedením klubu, v nejbližší době nevrátí.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud