21. listopadu 2014 • 13:17

Pelta loví společníka pro Jablonec. Bude jím miliardář Bouma?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo by mohl vedle předsedy FAČR vlastnit jablonecký klub? Podle informací Sportu je jedním z mužů, které většinový vlastník Miroslav Pelta „láme“ k majetkovému vstupu do ambiciózního klubu, multimilionář, bývalý spolumajitel Fortuny Petr Bouma.



Pokud mu to vyjde, k padesátinám na konci listopadu si nadělí Miroslav Pelta vytoužený dárek. Vstup dvou akcionářů do fotbalového Jablonce, kteří z něj udělají ekonomicky silnější klub. O koho by mělo jít?

„Je to věc majitele klubu, obraťte se když tak na něj, komentovat to nemůžeme,“ uvedl tiskový mluvčí Jablonce Štěpán Hanuš.

„Jednám se dvěma významnými lidmi, známými z byznysu. Stojí za nimi silné finanční zázemí, jeden z nich dříve působil ve fotbale,“ překvapil uprostřed týdne boss Jablonce a předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta. Potenciální akcionáře však neodhalil.

KDO JE PETR BOUMA?
Kdo je Petr Bouma? Podnikatel. Multimilionář. Zbohatl na hazardních hrách. Vedle Michala Horáčka, Jiřího Balcara a Josefa Kurky bývalý spolumajitel Fortuny, kterou spoluzakládal. Prodej skupině Penta mu před deseti lety údajně vynesl půl miliardy korun. Měl to být například právě Bouma, kdo se v roce 2010 podílel na spolufinancování při přestupu nejdražší posily v dějinách Jablonce Tomáše Pekharta.


Podle informací deníku Sport je jedním z nich velmi pravděpodobně Petr Bouma, bývalý akcionář Fortuny, jenž se již podle informací Sportu dříve finančně spolupodílel na některých přestupech jabloneckého klubu.

Jde o člověka, který disponuje velkými finančními prostředky, takže na něj sedí další bod Peltova popisu. „Člověk, který do toho jde, musí mít hodně jiných aktivit, které ekonomicky dobře fungují. Ale tohle je spíše věc, kdy v podstatě nelze moc nějaké výnosy plánovat, peníze se spíše utrácejí, než vracejí. Ale lidé, se kterými jednám, si uvědomují, že mají z jiných činností relativně zajímavé příjmy. A je to o tom, že je dlouho znám a vědí o mně, že jsem blázen, který to dělá srdcem. Teď je lámu, je to jednoduché,“ poznamenal Pelta.

Momentální Jablonec by mohl být pro případné akcionáře lákavý terč. Je třetí a na první Plzeň ztrácí jen dva body, měl by hrát o místo zaručující boj o Ligu mistrů, ta může znamenat přísun stamilionů.

„Výsledky mi nahrávají,“ připustil Pelta. „Pracuji na nich, aby do klubu vstoupili jako akcionáři. A nejde jen o to, že bych na někoho formálně převedl akcie. Klub potřebuje opravdové akcionáře, kteří mají prostředky. Je potřeba mít výrazně silnější ekonomické zázemí pro případ, že bychom někdy někam postupovali,“ vysvětlil Pelta. Rozpočet Jablonce, kde Pelta vlastní 80 procent akcií, se má momentálně pohybovat okolo 160 milionů korun.

Člověkem, o kterém se jablonecký šéf zmiňuje, že se dříve angažoval ve fotbalovém prostředí, by zase mohl být Tomáš Rosen. Kdysi spolumajitel Slavie, který v pražském klubu působil se současným jabloneckým ředitelem Petrem Doležalem. „Je to čirý nesmysl, nikdy jsem o tom neuvažoval,“ popřel to Rosen.

V kuloárech však padají i taková jména jako Petr Syrovátko, majitel hokejových Bílých Tygrů a stavební firmy Syner, která se ve fotbalovém Jablonci angažuje již několik let. Nebo Miroslav Černošek, manažera a majitele agentury Česká sportovní, či Jaroslav Besperát z České podnikatelské pojišťovny. Všechny indicie však směřují k Boumovi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud