Stanislav Hrabě
22. listopadu 2014 • 04:50

Slavia může mít nového majitele. Nad Edenem krouží bohatý Kazach!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Velké investice, výrazné vylepšení hráčského kádru, každý rok účast v Lize mistrů (nebo aspoň Evropské lize), to jsou plány, které má kazašský miliardář Talgat Bajtazijev se Slavií Praha. Několikadenní jednání o jeho vstupu do klubu, kde by se stal majoritním vlastníkem, probíhaly v komorním prostředí a informace se různí. Slávistické zdroje považují záležitost za uzavřenou s tím, že k dohodě nedošlo a struktura se nemění, druhá strana ponechává prostor pro další kroky.



Kazašský miliardář Talgat Bajtazijev, jenž vlastní v Batumi přístav, ropná pole, podniká v metalurgii, se zahleděl do České republiky. Vlastní pozemky okolo Prahy, investuje v Karlových Varech a Mariánských Lázních. A také by rád vlastnil některý pražský klub. Volba padla na Slavii.

„Ve hře byly i další, ale jako velkou hodnotu přijímá její historii, tradice, dobyté úspěchy, fanouškovské zázemí a infrastrukturu,“ prozrazuje slovenský hráčský agent FIFA Michal Holeščák, jenž má kazašskou stranu úzkou vazbu a společně českým kolegou Jiřím Müllerem se ujal úlohy zprostředkovatele.

Fotbalista Slavie Martin Juhar je sice na kolenou, ale sešívaní zvítězili nad Příbramí 3:2.Foto Dominik Bakeš (Sport)

Zájmy kazašského podnikatele zastupuje moldavská společnost, která se vyzná na fotbalovém trhu a její představitelé jednali s vedením Slavie: sportovním manažerem Karolem Kiselem a členem představenstva Adamem Řebíčkem. „Velkým problémem ovšem je, že Slavia nevlastní stadion,“ upozorňuje Holeščák na významný zádrhel, který překáží podnikatelským aktivitám.

Cena za prodej akcií je obchodním tajemstvím, ale podle informací deníku Sport by se měla pohybovat okolo 10 milionů eur (cca 275 milionů korun). Není neznámé, že by se jejich majitel Aleš Řebíček rád finančního břímě zbavil a předal odpovědnost proinvestovat nejstarší český klub na silného partnera, nejlépe zahraničního. Po tom, co nevyšla už téměř jistá transakce s ruskou společností Lukoil, jednal s více dalšími zájemci, mezi nimiž byli i z Kazachstánu či Ázerbájdžánu.

Nyní nad Edenem krouží Talgat Bajtazijev. „Obě strany si vyměnily základní informace, představitelé Slavii byli velmi vstřícní. Momentálně probíhá vnitřní analýza, je to především otázka ceny,“ odkrývá Holeščák, v jaké fázi je jednání. „Není to uzavřené, ani blízko,“ upřesňuje. Zdroje ze slávistického zákulisí jsou mnohem zdrženlivější, spíše se kloní k tomu, že pouze proběhlo jednání s případným zájemcem, které nakonec k dohodě nepovede.

Kazašský investor je ovšem tak lákavý, že kdyby se Slavia s ním nedohodla, do hry by mohly vstoupit další pražské kluby, kde kromě Sparty jsou všechny vstupu bohatého investora otevřené. Projekt by byl zajímavý i tím, že Talgat Bajtazijev má v plánu získat i další zahraniční kluby včetně anglických a případná spolupráce by byla pro českou stranu mimořádně atraktivní.

Milan Černý (vlevo) v souboji s Markem Hanouskem.
Milan Černý (vlevo) v souboji s Markem Hanouskem.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud