Richard Šíma
19. prosince 2014 • 19:53

ČTYŘI otázky a odpovědi: Kdo šéfuje Baníku a jak se změní kádr?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké změny kádru ještě v Baníku mohou přijít?Jaké změny kádru ještě v Baníku mohou přijít?FOTO: ČTK/Jaroslav Ožana

    Zaujali, to není možno popřít. Odvolali trenéra, který je vytáhl ze suterénu tabulky na páté místo. Prohlásili, že v Martinu Svědíkovi nevidí potenciál, který by zaručoval další progres mužstva. Nato přivedli trenéra, který v první lize nikdy nepůsobil a v roli hlavního má za sebou rok na lavičce druholigového Táborska. A pak prodali dva stěžejní hráče. Kdo? Manažeři ostravského Baníku. Co se v klubu děje? Deník Sport nabízí odpovědi. 

  • Kdo Baníku velí?

    Petr ŠafarčíkFoto profimedia.cz

    Předsedou představenstva je Petr Šafarčík, majoritní vlastník klubu. Muž, který klub zachránil před krachem, jenž se však nyní velké oblibě u fanoušků netěší. Mohou za to zejména kauzy Lukeš a Svěrkoš nebo taky nedávné zavedení příliš přísných a později upravených bezpečnostních opatření na Bazalech. Podařilo se mu klub stabilizovat, krach už Baníku bezprostředně nehrozí. Naopak se netají smělými plány. Zatím však pro svůj klub nenašel opravdu schopného ředitele, jenž by Baník kormidloval jasně určeným směrem. I v důsledku toho se na Bazalech za jeho vlády vystřídalo osm hlavních trenérů. Spekulovalo se o tom, že by mohl Baník prodat Aloisi Hadamczikovi, což se nestalo. 

  • Je Baník stabilizovaným klubem?

    Měřeno tuzemskými hledisky ano. Baník přežil klinickou smrt, dostal se z hrozivých červených čísel. Zatím však rozhodně ne do čísel komfortních. Což více než známá fotografie ne zrovna výživné stravy, která byla hráčům servírovaná po utkání, dokumentuje skutečnost, že na Bazaly zatím s výjimkou navrátilce Baroše nepřišel žádný hráč velkého jména. Na druhou stranu je faktem, že si Baník mohl dovolit létě neprodat žádného hráče, přestože například o Jána Greguše stál Peltův Jablonec. Šafarčík tehdy prodat odmítl, čímž mimochodem jabloneckého bosse poněkud rozhněval. Klub v říjnu oznámil vstup skupiny investorů v čele s Luborem Žalmanem, někdejším šéfem tuzemské Raiff eisen banky. Dodatkem, že investoři pokryjí zhruba pětadvacet procent více než osmdesátimilionového rozpočtu, zároveň však budou participovat na budoucích transferech. A ty už se dějí… 

  • Jak se v zimě změní kádr Baníku?

    Bude někdo další následovat Baránka s Gregušem?Foto Pavel Mazáč SPORT

    Ve středu vešlo oficiálně ve známost, že do Plzně odchází stoper Jan Baránek. Vzápětí se ukázalo, že Ostravu opouští i Ján Greguš. Zájem je také o druhého z mladé stoperské dvojice Patrizia Stronatiho, jehož láká Genk, majitel klubu Petr Šafarčík prý však nepředpokládá, že by v zimě odešli dva středoví zadáci. Otázkou je další působení Milana Baroše a možný odchod Jiřího Pavlenky do Jablonce. Kdo na Bazaly přijde? Šafarčík včera vyhlásil, že kromě příchodu typově podobných hráčů, jací přišli do Ostravy z Afriky před rokem, klub jedná o příchodu dvou hráčů ze Synot ligy. Z týmů z horní poloviny tabulky. A že v hledáčku jsou i špičkoví druholigoví hráči. I to už Baník zažil. Z Plzně získal na hostování Krmenčíka, jenž se v Ostravě příliš neprosadil, stejně jako slávista Škutka. A Brazilec Azevedo, než přišel do Baníku, byl špičkovým střelcem slovenské druhé ligy. 

  • Kdo rozhoduje o sportovních záležitostech?

    Faktickým šéfem sportovního úseku je Michal Šafarčík, pětadvacetiletý syn majoritního vlastníka, dnes člen představenstva. Do Baníku přišel bez zkušeností, důležitých kontaktů a znalosti fotbalového prostředí. Komunikace mezi ním a odvolaným trenérem Martinem Svědíkem příliš nefungovala. Šafarčík junior se opírá o názory mládežnického metodika Rostislava Helštýna, jenž v minulosti působil v Hlučíně nebo v Opavě. Ani Helštýn však se seniorským fotbalem žádné zásadní zkušenosti nemá, v oblasti mládeže v Baníku zatím žádných oslnivých výsledků nedosahuje. S Petrem Frňkou, jenž nyní překvapivě nastoupil do Baníku v pozici trenéra, společně studoval trenérskou licenci. Nejasná je role Radka Slončíka. Oficiálně zůstává sportovním manažerem, sám šéf klubu však prohlásil, že o jeho pozici v Baníku budou oba teprve jednat. 

  • Možná nevíte, že…?

    Dalším členem představenstva Baníku je vedle Petra Šafarčíka a jeho syna Michala také Matouš Hába. Ten má na starost především ekonomický a marketingový úsek. Tiskový mluvčí Jaroslav Baďura je zároveň členem Rady města Štramberk. Skauting má v Baníku na starost David Balda, jenž ještě pod svým původním jménem David Balažovič hrával na Bazalech v mládežnických týmech. Později odešel za prací do Anglie, kde se začal věnovat manažerské práci a kde si také změnil příjmení.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud