28. ledna 2015 • 16:40

Sparta v číslech: Kolik vyplatili sponzoři? Za co utratila nejvíce?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta potvrdila, že v minulé sezoně skončila ve ztrátě 144 milionů korun. Hlavními důvody bylo neúspěšné vystoupení v evropských pohárech a také nižší příjmy z hráčských přestupů. Vyplývá to z výroční zprávy letenského klubu, kterou zveřejnil na svých internetových stránkách.



"Souvisí to s tím, že jsme upřednostnili sportovní hledisko před ekonomickým. A vzhledem k tomu, že jsme v minulé sezoně nehráli evropské poháry, tak ta ztráta v porovnání s minulými roky není tak velká," řekl už na počátku roku ke zprávám médií člen představenstva Jakub Otava.

Navzdory ztrátě, která prý nemá negativní vliv na provoz klubu, zaznamenal obhájce titulu a vítěz českého poháru nejlepší výsledek hospodaření za poslední tři roky. V sezoně 2012/13 skončil v minusu 190 milionů, předtím vykázal rekordní ztrátu 240 milionů.

Sparta v minulé sezoně v číslech

Největší příjmy
Obchodní činnost
(sponzoři, vysílací práva, vstupné, pronájem stadionu)
176 milionů korun
Prodej hráčů 110 milionů korun
Titul v lize a poháru 13,5 milionů korun
Evropské poháry 9,8 milionů
Největší výdaje
Hráči a realizační týmy (mládež i dospělí) 179 milionů kroun
Náklady na organizaci zápasů, spotřebu energií atd. 114,5 milionů
Provoz stadionu 74 milionů

Sparta si v minulé sezoně přišla na 176 milionů korun od sponzorů, z prodeje vysílacích práv a ze vstupného, na kterém v nejvyšší soutěži vydělala téměř 18 milionů. Největší výdajovou složkou byly náklady na hráče a realizační týmy od mládežnických výběrů po áčko, které činily 179 milionů. Nemalou částku také spolkl provoz stadionu (74 milionů) a provozní náklady na organizaci zápasů, spotřebu energií atd. (114,5 milionu).

Za triumf v první lize a poháru Sparta inkasovala 13,5 milionu (12 milionů za ligu, 1,5 za pohár). Na evropské scéně se museli Letenští spokojit pouze s 9,8 milionu, protože vypadli už ve 2. předkole Evropské ligy se švédským Häckenem. V předchozím ročníku přitom Sparta v Evropě vydělala téměř 70 milionů.

Na ztrátě se také projevily menší příjmy z prodeje hráčů, které činily 110 milionů oproti očekávaným 150. Mezi nejvýraznější posily patřili Bořek Dočkal s Costou Nhamoinesu, klub naopak opustil Václav Kadlec, který odešel do Frankfurtu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud