31. ledna 2015 • 16:15

Kauza Svěrkoš vs. Baník: Čeká se na verdikt soudu, jde o 7,2 milionu

Autor: riš, kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stále bez vítěze zůstává spor mezi Baníkem Ostrava a Václavem Svěrkošem, jehož předmětem je ručitelský závazek klubu vůči hráči za nesplacenou půjčku, kterou měl Svěrkoš poskytnout bývalému majiteli Baníku Tomáši Peterovi. Nadto se bývalý reprezentant snaží domoci peněz, které mu klub dluží na výplatách. Vše záleží na tom, jaký verdikt vynese soud.



O čem má vlastně rozhodnout? O tom, zda Svěrkoš, jenž se k věci nevyjadřuje, v minulosti půjčil Tomáši Peterovi několikamilionovou sumu, nebo nepůjčil. Bývalý majitel tuto skutečnost popírá.

Pokud soud rozhodne, že se tak stalo, bude Baník vzhledem k tomu, že Petera údajnou půjčku nesplatil, nucen uhradit hráči zbytek ručitelského závazku, který činí 125 000 eur (3,5 milionu korun).

Ten dosud nesplatil, což byl důvod, kvůli němuž podal Svěrkoš na klub v minulosti exekuční návrh, o čemž Sport na podzim loňského roku informoval. Kromě části ručitelského závazku jsou ve hře i peníze, které Baník Svěrkošovi dluží na výplatách. Má se jednat o zhruba 3,7 milionu korun.

„Ano. Ve chvíli, kdy Václav Svěrkoš podal na Baník exekuční návrh, jsme mu přestali odměny vyplácet. Jestliže spor s Tomášem Peterou vyhraje, odměny mu doplatíme,“ prohlásil už loni v říjnu Petr Šafarčík, majitel ostravského klubu s tím, že dlužnou část ručitelského závazku uložil Baník na takzvaný vázaný advokátní účet. Odtud dle Šafarčíkových slov v případě, že soud Svěrkošův nárok uzná, poputují peníze přímo na hráčovo konto. Celkem tedy hráč může získat 7,2 milionu korun.

Peníze chtějí případně vymáhat po Peterovi

Soudní stání stále není u konce, pokud se však naplní očekávané předpovědi, soud dá Svěrkošovi zapravdu. Šafarčík v minulosti také prohlásil, že Baník o své peníze nepřijde, a pokud bude muset svůj ručitelský závazek doplatit, bude tyto peníze po Peterovi vymáhat.

Fanoušci Baníku na podzim podpořili Václava Svěrkoše
Video se připravuje ...

Mezitím ovšem Baník oznámil, že s Peterou uzavřel dohodu o vzájemném narovnání, jejíž podrobnosti však nezveřejnil. Nakolik se v dohodě počítá s tím, že Petera v případě porážky u soudu klubu ztrátu plynoucí z ručitelského závazku uhradí, není známo.

Vedle sporu s Václavem Svěrkošem vede Baník při také s Vernerem Ličkou a jeho synem Mariem. „V tomto případě se jedná o výši dlužných úroků z dříve dlužných částek,“ upřesnil Jaroslav Baďura, tiskový mluvčí klubu s dodatkem, že záležitost by měla být v nejbližších dnech uzavřena.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud