Jan Vacek
3. března 2015 • 18:10

Sparta rozevírá nůžky. Proč se zatím na Letné dívají Plzni na záda?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva těžké zápasy, podobně náročné překážky. A favorité se s nimi popasovali rozdílně. Zatímco Sparta přenechala euforicky hrajícímu Baníku dva body, Plzeň v souboji s kousavým Hradcem urvala tři body. Výsledkem je tříbodový náskok Viktorie v čele tabulky. Znamená to něco směrem k boji o ligový trůn? Zatím ne. Herní projevy obou rivalů v úvodu jara však naznačují, že se Letenští svému sokovi dál dívají na záda.



Nebyly to dobré výkony. Ani od Plzně, ani od Sparty. V konečných rezultátech však jde dobře číst. Rozdílný bodový přísun do jednotlivých kabin totiž přesně vystihuje rozpoložení, v jakém se dva nejmocnější tuzemské kluby aktuálně nacházejí. Západočeši se duelem protrápili, přesto urvali výhru. Na rozdíl od Sparty. „Plzeň těží ze zaběhnutějšího herního projevu,“ míní expert Vlastimil Palička.

Samozřejmě, oba celky před sebou měly rozdílné výzvy. Pražané museli čelit nažhavenému Milanu Barošovi , jenž svým výkonem strhl všechny spoluhráče. Z tohoto pohledu by se mohl duel na půdě Hradce Králové jevit jako hratelnější. „Votroci“ však mají na jaře solidní fazonu. Na kvalitní výkony v zimní přípravě zareagovali sympatickým představením a ziskem bodu v Mladé Boleslavi a rovněž favoritovi v neděli pořádně pustili žilou. Viktoria však dokázala odolat.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka tím podtrhli skutečnost, která se začala objevovat už během podzimu. Plzeň dokáže vyhrávat i zápasy, ve kterých se jí herně příliš nedaří. Nikoli výjimečně, ale pravidelně. Slovácko, Brno, Hradec Králové. Všechno celky, které s kvalitativně vyspělejším sokem odehrály vyrovnaný part, ale oslava bodového přídělu jim dopřána nebyla. Vlastnost, ze které mohla dlouhé roky těžit právě Sparta, se nyní přestěhovala na západ Čech .

Patrné to bylo právě v duelu s Hradcem. Plzeň nebyla v ideální kondici, v její hře se objevovalo až příliš nezvyklých nedostatků. Prohrávání soubojů ve středu pole, mizerná finální fáze. Mahmutovič , Petržela, Pilař , ti všichni zůstali svými výkony za obvyklým standardem. Přesto plzeňští hráči opouštěli trávník jako vítězové. „Z herního projevu vidím na plzeňské straně větší zkušenosti i sebevědomí. Oni věří svému způsobu hry. I když zbývá do konce třeba jen dvacet minut, vědí, že to zvládnou. A taky se jim to povede,“ konstatuje Palička.

CELÝ SESTŘIH: Hradec Králové – Plzeň 2:3
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Sparta 1:1
Video se připravuje ...

Sparťanské bolesti z podzimní části

V porovnání se Spartou je to značný kontrast. Letenští se v utkání s Ostravou rozpomněli na bolesti z první poloviny sezony. Na chyby, které je na podzim stály lepší výsledky v evropských pohárech či v konfrontaci se zmíněnou Plzní. Špatná práce defenzivy, k tomu tempo hry, které neodpovídá nárokům nejmodernějšího fotbalu. Tedy neduhy, které měl trenér Vítězslav Lavička během zimní pauzy odbourat. „Sparta v zápasech, kdy soupeř hraje na hranici agresivity, neumí adekvátně reagovat,“ všímá si prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička. „Pouze fotbalovým projevem se v dnešní době vyhrávat nedá,“ doplňuje Palička.

S tím souvisí i koučink obou trenérů v průběhu utkání. Zatímco Lavička nedokázal do utkání na Bazalech střídáními vhodně zasáhnout, trenér Koubek reagoval na druhé vyrovnání Hradce okamžitým zařazením Jana Kovaříka. Křídelní hráč Plzně pak parádním centrem připravil pro Františka Rajtorala vítěznou trefu. „Kovařík naši hru určitě oživil,“ pochvaloval si po utkání plzeňský trenér.

Pro Spartu je důležité, že i přes nepříznivé jarní srovnání nemusí mít hlavu v dlaních. „V boji o titul zatím nic rozhodnuto není. Na to je příliš brzy,“ upozorňuje Lička. Ano, tři body opravdu nic neznamenají. V banku jich leží ještě 36, tedy pořádná porce. Pražané ale musí přidat, a to urychleně. Čelí totiž konsolidovanému soupeři, u kterého nemohou očekávat, že bude rozhazovat body po hrstech. 

PLZEŇ  VSTUP DO JARA V ČÍSLECH SPARTA 
Budějovice (6:0), Hradec (3:2) ZÁPASY Příbram (4:1), Ostrava (1:1)
ZÍSKANÉ BODY
VSTŘELENÉ GÓLY
INKASOVANÉ GÓLY
62  DRŽENÍ MÍČE V % 58 
17  STŘELY NA BRANKU  15 
13  STŘELY MIMO BRANKU  12 
15  ROHY 14 
4 ŽLUTÉ KARTY 4

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud