16. dubna 2015 • 17:50

Trest pro Baroše? Dostal jen DŮTKU za slova o korupci ve fotbale

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Milan Baroš dostal od disciplinární komise FAČR důtku za kritiku poměrů v českém fotbale i místopředsedy FAČR Romana Berbra a šéfky rozhodčích Dagmar Damkové. Útočník Baníku Ostrava se tak svými výroky na Twitteru dopustil nesportovního chování. Jednání disciplinární komise i ohlasy na něj jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



AKTUALIZOVAT

18:30 Celý rozhovor s Milanem Barošem si přečtěte ZDE>>>

18:10 Milan Baroš krátce promluvil i před novináři. „Určitě jsem sem nešel z důvodu, abych hodnotil vyjádření disciplinární komise. Šel jsem sem vysvětlit své výroky, za kterými si doteď stojím," řekl bývalý reprezentant.

Baroš dostal důtku: Za svými výroky si doteď stojím
Video se připravuje ...

18:05 Zdůvodnění verdiktu od předsedy disciplinární komise Richarda Bačka: "Způsob Barošova jednání byl za hranicí odůvodněné kritiky zejména pro paušalizující povahu těchto výroků."

17:55 Jde o nejnižší možný trest, jaký mohl Milan Baroš dostat. Přitom místopředseda FAČR Roman Berbr mu v emailu zveřejněném v úterním deníku Sport (VÍCE ZDE>>>) navrhoval zastavení činnosti. To ale podle platného disciplinárního řádu ani není možné.

17:44 Disciplinární komise shledala Milana Baroše vinným z nesportovního chování a potrestala ho důtkou.

Jak čekal Baroš na verdikt disciplinárky? S úsměvem na tváři telefonoval na zadním sedadle auta
Jak čekal Baroš na verdikt disciplinárky? S úsměvem na tváři telefonoval na zadním sedadle auta

17:42 Zasedání skončilo. Mluvit bude předseda disciplinárky Richad Baček a oznámí verdikt.

17:37 Milan Baroš jde zpátky do zasedací místnosti. Tentokrát už zřejmě pro verdikt. Za chvíli už by měl být známý.

17:20 Baroš se svým doprovodem čeká na verdikt v dobré náladě. Z hloučku se ozývá smích.

17:00 A znovu Baroš vyšel ze zasedací místnosti. Dozvíme se verdikt? Baroš zůstává, vypadá to, že se bude ještě jednou vracet zpátky. Rozhodnutí ještě neznají, doteď se před komisí obhajovali.

16:50 Čekání na verdikt se protahuje. Baroš stále zůstává v zasedací místnosti disciplinární komise.

16:13 Baroš a Paska se vracejí zpátky do jednací místnosti.

16:10 Baroš s Paskou opustili jednací místnost. Disciplinární komise se nyní zřejmě radí o svém verdiktu.

15:45 Milan Baroš právě dorazil do strahovského sídla Fotbalové asociace ČR. Doprovázel ho jeho agent Pavel Paska a majitel Baníku Petr Šafarčík.

Milan Baroš příchází na zasedání disciplinární komise v doprovodu svého agenta Pavla PaskyFoto ČTK

15:40 Komise spojuje Barošovy výroky se dvěma články disciplinárního řádu. V článku 11 se mluví o výhrůžkách, v přiléhavějším článku 17 o urážkách FAČR a jejích členů. „Sedmnáctka“ má ovšem ten háček, že viník tak činí „v úmyslu přivodit sobě nebo jinému příznivější podmínky v utkání nebo v celé soutěži“ – což si Baroš rozhodně nepřivodil… „Bude to právně nejsložitější případ, co jsme tu zatím řešili,“ přiznává Baček.

15:04 Podle předsedy disciplinárky Richarda Bačka je podstatné, aby se Baroš na zasedání dostavil. „Je opravdu důležité, aby přišel a vysvětlil, jak to myslel. My pak uvidíme, jestli z toho vyplynou přitěžující, nebo polehčující okolnosti,“ říká předseda fotbalového soudu. Které věty, podle mínění deníku Sport, Barošovi pomohou a které přitíží? Pokud svou obhajobu opře výlučně o pocit ze zápasu proti Plzni, neuspěje. Neomlouvají ho v tu chvíli ani emoce, musí je umět ohlídat.

13:00 Podle posledních informací by projednávání Barošova případu mělo začít kolem 16:00.

12:29 Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta uznává, že jeho místopředseda Roman Berbr ve svém mailu adresovaném disciplinární komisi v Barošově kauze přestřelil. „Že napsal, aby ho komise potrestala, je za hranou. Ale nemá to žádný dopad, protože pan předseda Baček je renomovaný právník a ovlivnit se nenechá,“ tvrdí Pelta. S Berbrem mluvil, ale na toto téma nepřišla řeč.  VÍCE ZDE>>>

12:00 Disciplinární komise si hodlá Baroše vyslechnout a pak se rozhodne, zda svými výroky porušil některý ze dvou vybraných článků disciplinárního řádu. „Opravdu mě zajímá, co pan Baroš řekne. Nejdu na zasedání s žádnými předsudky ani s představou, jaký vynesu verdikt,“ říká předseda komise Richard Baček.

Fanoušci Baníku s transparentem na hřišti Bohemians podporujícím Milana BarošeFoto Pavel Mazáč Sport

11:50 Disciplinárka při svém rozhodování podle informací Sportu studuje poslední podobný případ. V květnu roku 2013 potrestala předchozí komise (podle již neexistujícího článku Znevážení dobrého jména fotbalu) pokutou deset tisíc korun liberecké hráče Štajnera a Kušníra za tweety „Velká prasárna“ a „Poměr hráčů na hřišti 14:11“, uvedené po pohárovém semifinále v Jablonci (0:2), a shodou okolností rovněž Baroše za výrok, že „žlutou kartu dostal na objednávku“.

Odvolací komise Markéty Haindlové tehdy liberecké duo (Baroš se neodvolal) omilostnila na základě toho, že v minulosti podobné výroky trestány nebyly, že se jednalo „toliko o emotivní reakci hráče na průběh a výsledek zápasu“ a že „institut znevážení dobrého jména českého fotbalu je vágním ustanovením“.

11:30 Proč jde Milan Baroš na jednání disciplinárky? Po ligovém utkání s Plzní (0:2), v němž sudí chybovali na obou stranách, ostře kritizoval údajně špatné poměry v českém fotbale. Na svůj twitterový účet napsal například "Tohle je víc než korupce" nebo "Moc teď nepíšu! Ale prosím, vychovávejte své děti k tomu, aby byl sport sportem a ne tou žumpou, co tady ve fotbale teď máme!!!!".

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud