Jan Podroužek
19. dubna 2015 • 20:45

Mistr ÚLETů! Je zarážející, že Jílek píská takový zápas, zlobí se Sparta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další úlety. Znovu ta samá osoba. Sudí Jan Jílek. Sparta podává na řízení utkání v Liberci, které domácí vyhráli 2:1, oficiální protest. Nelíbí se jí především posouzení situací před oběma góly Slovanu, čímž podle Letenských Jílek hrubě ovlivnil výsledek zápasu. A z jeho strany to rozhodně nebylo poprvé.



Slovanu patří gratulace za sportovní výkon a zaslouženou výhru. Rozhodčímu Janu Jílkovi naopak hanba za zkažený zápas. Vzkaz, který vysílá obhájce titulu směrem k fotbalové asociaci.

Zejména proto, že se podle ní měla v její prospěch kopat penalta, když hrál Miloš Karišik ve svém vápně rukou. Z dostupných záběrů lze vidět, že Karišik opravdu horní končetinou trefil balon a měl ji i od těla.

Liberec - Sparta: Ruka Miloše Karišika
Video se připravuje ...

Další výrok, kvůli kterému se na Spartě zlobí, spadá do doby před druhou brankou Slovanu. Ke klíčovému rohovému kopu, z něhož se Liberečtí trefili, totiž dojít nemělo. David Pavelka před ním rukou strčil Maria Holka, verdikt měl znít přímý kop pro rudé dresy.

Liberec - Sparta: Zákrok na Maria Holka
Video se připravuje ...

Na druhou stranu i domácí se z představení Jílka mohli zbláznit. Během zápasu několikrát kroutili hlavou nad jeho rozhodnutími, nabývali dojmu, že Spartu navzdory dvěma zmíněným verdiktům tlačí kupředu.

Jílek se podobně nešikovně zmocnil utkání Dukla - Viktoria, které hosté vyhráli 3:2. V zápase písknul pro Plzeň dvě penalty, jednu nesprávně. Jenže Západočechům také dvě „desítky“ upřel, zrovna tak jednu Dukle. Od Sportu si tehdy odnesl mizerné hodnocení svého výkonu 2. Po duelu se spekulovalo, že sudí selhal, protože neustál tlak hráčů Viktorie.

"Je také zarážející, že sudí, který před nedávnem hrubě nezvládl jiný zápas, důležitý pro vývoj soutěže (FK Dukla Praha - FC Viktoria Plzeň), je delegován k dalšímu takto exponovanému utkání," připomíná Sparta ve svém prohlášení.

Od té doby Jílek dvě ligové rundy stál. Objevil se až jako hlavní ve 23. kole v bitvě Jablonce s Hradcem Králové. Do jasného výsledku 4:0 pro Baumit se promítly dva velmi přísně neuznané góly hostů.

Teď se v delegaci objevil znovu. U Nisy. A Sparta si stěžuje...

Prohlášení Sparty k Jílkovu výkonu

Vedení klubu podá oficiální protest proti způsobu řízení utkání FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha ze strany hlavního rozhodčího Jana Jílka.

Sudí dle názoru vedení ACS mimo jiné chybně posoudil situace předcházející oběma gólům Liberce. V prvním případě (20. minuta) měla být po zahrání hráče Karišika rukou v pokutovém území nařízena penalta ve prospěch Sparty. Z následného protiútoku vstřelil Liberec vedoucí branku. Za druhé: v 64. minutě došlo k evidentnímu faulu hráče domácích Pavelky na Maria Holka. Místo posouzení situace ve prospěch Sparty byl nařízen rohový kop, z nějž padla druhá branka Slovanu.

Zásadní chyby rozhodčího tak hrubým způsobem ovlivnily výsledek utkání. Je také zarážející, že sudí, který před nedávnem hrubě nezvládl jiný zápas, důležitý pro vývoj soutěže (FK Dukla Praha - FC Viktoria Plzeň), je delegován k dalšímu takto exponovanému utkání.

Protest proti výkonu hlavního rozhodčího směřuje výhradně k jeho osobě, potažmo k práci jeho asistentů, a v žádném případě se nevztahuje k mužstvu Slovanu Liberec. AC Sparta Praha nijak nezpochybňuje svoji odpovědnost za prohru, domácí tým podal výborný výkon a patří mu sportovní gratulace.

Vedení AC Sparta Praha věří, že sudí se podobně závažných chyb nedopustí v žádném z nadcházejících utkání, jejichž výsledek bude mít vliv na zisk mistrovského titulu.

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud