Pavel Janega
21. dubna 2015 • 19:55

Změní Sparta systém na 3–5–2? Rozumné, vsadil bych si, soudí experti

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na změnu herního stylu i rozestavení fotbaloví trenéři většinou potřebují více času. Sparta to chce zvládnout za týden. Porážka 1:2 v Liberci dost možná totiž urychlí plány nového trenéra Zdeňka Ščasného, jenž si pohrává s myšlenkou přejít na novou formaci 3–5–2. Zvlášť, když je přesvědčený, že Sparta má pro tento systém vhodné hráče. Použít by ho mohl už v nedělním utkání proti Zbrojovce Brno. Byl by to ale správný krok?



„Obecně si myslím, že jde o rozumnou variantu. Dokonce bych si vsadil na to, že něco takového trenér Ščasný provede. Zejména po utkání v Liberci,“ řekl pro iSport.cz trenér Vlastimil Palička.

A bývalý obránce Slavie i nynější televizní expert Martin Hyský souhlasí: „Pro Spartu by to nemusel být špatný systém.“

Potíž je v tom, že letenský klub tlačí čas. Aby změna taktiky i rozestavení byla úspěšná, potřebujete alespoň dva měsíce na důkladnou přípravu...

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 2:1
Video se připravuje ...

„Nemusí to tedy být úplně dobře. Měnit v krátké době něco, co Sparta tři roky budovala a v minulé sezoně to docela dobře fungovalo, bude chvíli trvat,“ varoval Hyský.

Změna rozestavení by však pomohla Jakubu Brabcovi, který by se z pravého kraje vrátil do středu obrany, a tím by se stoperská řada rozšířila o jednoho hráče.

„Brabec není pravý obránce, ale když bude hrát třetího stopera, jde už o jinou pozici. Z ní se tolik neútočí. Ale nevím, jestli je formace 3–5–2 vhodná pro Maria Holka. To není stoper pro tento systém. Je to spíš konstruktivní hráč, není tolik soubojový. Zato ve čtyřčlenné obraně hraje chytře, což není na škodu, když má vedle sebe bijce,“ přemýšlí Hyský.

Největším otazníkem pro Ščasného ovšem je, kdo by obsadil post na pravé straně. Pavel Kadeřábek se zotavuje ze zranění kolena a není jisté, zda už bude stoprocentně fit pro nedělní zápas s Brnem. „Jeho start bude zásadní, protože v tomto rozestavení musíte mít na krajích jezdce,“ uvědomuje si Palička. „Letenským hrozně moc chybí,“ doplnil Hyský.

Nalevo se obdobný problém neřeší. Zde má Sparta k dispozici hned tři hráče – Costu , Ladislava Krejčího a Jakuba Podaného. Přednost by patrně dostal první jmenovaný.

Vyloučeny nejsou ani personální změny na jiných postech, po nichž předchozí kouč Vítězslav Lavička sahal jen výjimečně. Teď jsou nicméně více než nutné, se slabší formou se v sestavě Sparty potýká více jedinců.

„Lavička moc změn nedělal, což z hlediska konkurence a motivace hráčů nebylo dobře. Ukázalo se, že stojaté vody je potřeba trochu rozvířit. Jakmile totiž proti Spartě nastoupí agresivní soupeř, tak bez síly, pohyblivosti, rychlosti a zarputilosti má velké problémy. Je to její handicap,“ podotkl Palička s tím, že ani vynikající hráči v současném fotbale nemohou vyhrávat pouze fotbalovostí.

Pokud svoje nedostatky Sparta napraví, může ještě zabojovat o mistrovský titul. Zásadní podmínkou ale je, že musí zvítězit ve všech šesti zbývajících duelech. A doufat, že Plzeň poztrácí body nejen ve vzájemném utkání v 27. kole na Letné.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud