8. července 2015 • 04:40

Ščasný učí Spartu nový systém. Frýdek i Krejčí hráli v útoku

Autor: jon, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Realizuje to, kvůli čemu do Sparty na jaře přišel. Trenér Zdeněk Ščasný do mužstva na soustředění v Rakousku drtí nový způsob hry, který má mužstvu pomoct zlomit neúspěchy v důležitých zápasech. V úterý proti Razgradu (1:0) Sparta poprvé proti silnému soupeři nastoupila v rozestavení 3-5-2. "Takových 70-75 minut jsem byl hodně spokojený," liboval si letenský kouč.



Ščasný začíná novou sparťanskou éru. V přípravě proti Razgradu se stačilo podívat do zápisu se sestavou a člověk hned spatřil velké změny. V základu nastoupily tři zcela nové tváře (Steinhofer, Frýdek, Paixao), zahráli si i Polom, Breznaník, Juliš a Litsingi , šanci dostává rovněž navrátilec Hušbauer .

Co je důležitější, Ščasný použil i jiné rozestavení se třemi stopery, pěti záložníky a dvěma útočníky. Přitom pod trenérem Lavičkou hrála Sparta téměř výhradně systémem se čtyřmi obránci, nejčastěji 4-3-3.

Ščasný se rozhodl pro změnu a na zápas s Razgradem nachystal model, jaký používá například italský Juventus Turín. "Takových 70-75 minut jsem byl hodně spokojený. Poprvé proti těžkému soupeři jsem hráli s novým systémem 3-5-2. A dá se říct, že jsme soupeře nepustili do ničeho," těšilo Ščasného.

Sparťanský kouč na hrotu vyzkoušel hráče zvyklé na úplně jiné posty. V prvním poločase si vedle nováčka Paixaa do útoku stoupl Martin Frýdek, jindy spíš krajní záložník či obránce. Ve druhém poločase vepředu nastoupilo duo Litsingi, Krejčí.

Na pozici falešných křídel hráli od prvních minut Steinhöfer a Breznaník, toho do druhé půle vystřídal Costa . Stoperskou trojici od prvních minut tvořili Holek , Polom a Mareček, Holek ve druhém poločase kvůli křečím musel střídat.

Křetínský chce do Sparty Rosického a Kadlece
Video se připravuje ...

Tým jde správnou cestou

Sparťané se s novým systémem sžívají celkem statečně, zejména první poločas týmu proti Razgradu hodně vyšel. Frýdek vymyslel gól pro Paixaa, velmi dobře se na pravém kraji jevil i Steinhöfer.

"Kontrolovali jsme míč i zápas. Navíc se učíme nový systém 3-5-2, na tréninku to jde zatím dobře. Tým jde rozhodně správnou cestou, to je důležitá a pozitivní věc," řekl Paixao, střelec jediného sparťanského gólu.

Letenskému týmu bylo v době Vítězslava Lavičky často vytýkáno, že neumí přepnout na jiný režim, zejména v těžkých zápasech se silnými soupeři mužstvo létalo v problémech. Zdeněk Ščasný to chce změnit a zkouší nový model.

Na začátku přípravy ještě nejde soudit, jestli půjde o geniální tah a klíčový rozdíl ve sparťanské hře. Zápas s Ludogorcem ale naznačil, že mužstvo by tříobráncovou variantu mohlo dostat pod kůži. 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud