27. července 2015 • 17:21

Další rána pro Baník: Od města získá místo 11 jen 4 miliony korun

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový Baník Ostrava na podporu výchovy mládeže a provoz sportovní infrastruktury zřejmě od města získá výrazně nižší dotaci, než požadoval. Klub chtěl po městu mimořádnou účelovou dotaci ve výši 11 milionů korun, radní města ale rozhodli, že z rozpočtu uvolní jen čtyři miliony.  Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO). Definitivně o dotaci rozhodne zastupitelstvo na svém zářijovém zasedání.



Město na jaře odmítlo Baník podpořit, když rozdělovalo dotace na vrcholový sport a nepřiznalo mu zhruba patnáctimilionovou podporu. Vedení Ostravy to zdůvodňovalo tím, že klub nesplnil při podávání žádosti jednu z podmínek, kterou je bezdlužnost vůči městu.

Klub dlužil městu přes 800.000 korun za pronájem stadionu Bazaly. Tento závazek sice dodatečně vyrovnal, ale dotaci přesto nezískal, protože v době podání žádosti podmínku bezdlužnosti nesplňoval.

Klub nakonec požádal na první pololetí o mimořádnou dotaci na výchovu mladých sportovců od šesti do 21 let. Chtěl tehdy osm milionů korun, nakonec získal polovinu. Nyní podle primátora požadoval 11 milionů korun, což by v případě přiznání dotace fakticky znamenalo, že by v součtu měl částku, o níž přišel při rozdělování dotací na vrcholový sport.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Ostrava 2:1. Ani úžasná trefa Baníku nepomohla
Video se připravuje ...

Podle primátora je třeba připomenout, že Baník peníze od města získal mimo standardní rámec grantových schémat. "Myslím si, že ta podpora ze strany města je vyjádřena jasně," uvedl Macura.

Baník v nové sezoně již nebude hrát na tradičním stadionu Bazaly, ale na zrenovovaném Městském stadionu ve Vítkovicích, jehož oprava vyšla zhruba na miliardu korun.

Fanoušci, kteří změnu zázemí už tak nelibě nesou, se musí připravit na další omezení. Město totiž nechce, aby se na fotbalových zápasech prodával jakýkoliv alkohol, včetně piva. Toto omezení bude i součástí provozního řádu stadionu.

"Městský stadion je sportovní stánek, který je na vysoké úrovni a skutečně to poslední, co bychom si přáli, je, aby vypadal po každém prvoligovém zápase podobně, jako vypadalo hřiště na Bazalech po posledním ligovém utkání," uvedl Macura.

Při posledním zápase sezony mezi Baníkem a Duklou Praha, který byl zároveň poslední na Bazalech, příznivci ostravského celku začali stadion demolovat. Domů si odnášeli sedačky, kusy trávníku, brankové sítě či dokonce konstrukci branek.

Podle Macury je prioritou města zvýšit na stadionu bezpečnost. Jednat chce proto i s klubem, například o rozsahu zajištění pořadatelské služby. První domácí zápas odehraje Baník 8. srpna proti Mladé Boleslavi, kam odešel někdejší ostravský kapitán Milan Baroš.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud