3. srpna 2015 • 16:05

STATISTIKY: Sparta tlačila přes Matějovského, Kolář byl mimo hru

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta a Viktoria Plzeň, dva největší aspiranté na ligový titul, odehrály v sobotu odlišná utkání. Zatímco letenští v duelu s Ostravou (3:1) dlouho neúčelně dobývali branku hostí a utkání otáčeli až ve druhém poločase, Viktoria Plzeň doplatila v duelu na Dukle (0:1) na slabou produktivitu, z celkových osmnácti střeleckých pokusů mířila pouze třikrát na branku. U letenského souboru je znatelná závislost na tvůrčích schopnostech Marka Matějovského - sparťanský záložník z celkového počtu 717 přihrávek vzal na sebe 132 balonů, suverénně nejvíc z celého týmu. Podívejte se na vybrané statistiky společnosti InStat z druhého kola Synot ligy.



Sparta i v novém tříobráncovém systému spoléhá na režisérské schopnosti Marka Matějovského. Letenský tvůrce hry na sebe bere odpovědnost za většinu akcí, právě on rozděluje přihrávky svým spoluhráčům, pro Spartu je prakticky nepostradatelným hráčem.

Zcela markantně to vypovídá ze statistik z utkání proti Baníku Ostrava. Matějovský rozdal 132 přihrávek, z nich 116 přesně, což dělá výtečnou úspěšnost 88 procent. Jediný Lukáš Mareček se přehoupl přes stovku (102), celkem hráči Sparty rozdali 717 přihrávek s 85 procentní úspěšností.

Na letenské hře se projevil i zlepšený výkon Markuse Steinhöfera, více akcí tentokrát šlo přes pravou stranu, kde operovala právě letní posila z Německa. Přitom v Jihlavě, prvním ligovém utkání, se nebezpečné útoky Sparty odehrávaly spíš na levé straně hřiště.

GALERIE: vybrané statistiky zápasů Dukla - Plzeň a Sparta - Baník

Statistiky Daniela Koláře ze zápasu proti Dukle Praha
Statistiky Daniela Koláře ze zápasu proti Dukle Praha

Sparta celkově Baník jednoznačně přehrávala. Držení míče (73:27), střely na branku (24:7) či poměr ofenzivních akcí (970:462) vypovídají o územní převaze favorizovaného celku. Hosté podle očekávání vsadili na protiútoky (26:17 pro Baník). Letenští stupňovali svůj tlak, nejvíc ofenzivních akcí předváděli mezi 60. - 90. minutou, v závěrečné desetiminutovce navíc vstřelili všechny tři branky.

Plzeň na Dukle nekontrolovala zápas s takovou dominancí. Domácí tým totiž hrál mnohem aktivněji než Baník na Letné. V držení míče se českému mistrovi takřka vyrovnala (41:59 procent), nezaostávala ani ve většině jiných týmových statistik.

Největším západočeským problémem je slabá koncovka. Český mistr se svými kombinacemi a útoky po křídlech opět dostával do řady gólových šancí, branku ale nevstřelil. Plzeň se na Dukle dostala k 18 střeleckým pokusům, na branku šly pouze tři, zatímco Dukla z osmi pokusů trefila branku čtyřikrát.

Málo se do hry dostával podhrotový záložník Daniel Kolář. Utkání západočeské opoře nevyšlo, za 63 minut rozdal 28 přihrávek a jednou vystřelil na branku. Tomáš Hořava, který jej do závěrečné půlhodiny zápasu nahradil, stihl přihrát jen sedmkrát méně.

Viktoriáni opět spoléhali na křídelní prostory, odkud šla většina útočných akcí. Nic na tom nezměnilo ani jiné hráčské obsazení, kdy na krajích zálohy nastoupily posily Egon Vůch a Jan Kopic. Ve spolupráci Rajtoral - Kopic se také rozjíždělo nejvíc ofenzivních pokusů.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Ostrava 3:1. Trápení utnul kapitán Lafata
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Plzeň 1:0. Berger sestřelil mistra
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud