31. srpna 2015 • 20:38

Posily teď nebudou. Žižkov uspěl, Baník má zastavené přestupy

Autor: kub, riš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plán Baníku Ostrava posílit během reprezentační přestávky kádr dostal vážnou trhlinu. Poslední tým Synot ligy má totiž kvůli starému dluhu vůči Viktorii Žižkov oficiálně zastavené přestupy a hostování směrem do klubu. „Výkon zákazu přestupů do Baníku jsem podepsal už 24. srpna a dnes jsem si ověřil, že platí,“ řekl deníku Sport předseda Arbitrážní komise FAČR Petr Konečný.



Je to historie, která začala v roce 2010. Tehdy Arbitrážní komise FAČR uložila Baníku zaplatit Žižkovu šest milionů korun za transfery Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala, posléze však své rozhodnutí za podezřelých okolností změnila.

Letos v březnu však komise definitivně rozhodla, že slezský klub musí uhradit přibližně 8,5 milionu korun, na což Baník reagoval dvěma žalobami k civilnímu soudu pro Prahu 6. Uspěl, neboť soud nejprve vydal předběžné opatření, které zakázalo výkon rozhodnutí AK FAČR, a posléze rozhodl o odložení jeho vykonavatelnosti. Městský soud však 21. srpna předběžné opatření zrušil, čímž převážil misky vah ve složitém případu opět na stranu Žižkova.

„Jelikož předběžné opatření pominulo, nařídil jsem 24. srpna výkon rozhodnutí,“ vysvětluje předseda AK FAČR Petr Konečný. „A včera jsem si na svazu ověřil, že platí a Baník má přestupy a hostování směrem do klubu zastavené. Vím, že kolem toho byly nějaké dohady, ale v minulém týdnu žádný přestup do Baníku stejně registrován nebyl, čímž je to pro mě uzavřené,“ dodává.

„Jsme rádi, že FAČR je i nadále spolek, v němž se jeho členové mohou domoci svých práv,“ kvituje další obrat ve složité kauze majitel třetiligového Žižkova Jiří Rýva.

Baník má nyní jen dvě možnosti – zaplatit, nebo doufat v případné další příznivé rozhodnutí civilního soudu.

Vyjádření Baníku Ostrava

"Vycházíme ze stavu, kdy přestupy oficiálně zastavené nemáme. To je v tuto chvíli fakt. Pokud se tak případně stane, bereme to jako pouhou formální záležitost, která bude mít jen krátkodobé trvání. Jak je známo, máme dvě soudní rozhodnutí, která nejen zastavení přestupů, ale i dalším případným sankcím ze strany FAČR v kauze Žižkov brání. Městský soud v Praze sice před dvěma týdny zrušil předběžné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 a uložil, aby případ znovu posoudil a přidal odůvodnění svého verdiktu, které dosud scházelo. Toto rozhodnutí však bylo vydáno z čistě formálních důvodů a nezpochybňuje jeho věcnou stránku. Kromě toho je tady navíc druhé rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, které bylo vydáno počátkem srpna a které odkládá vykonavatelnost veškerých kroků Arbitrážní komise FAČR směrem k našemu klubu."

Tomáš Svoboda, tiskový mluvčí klubu

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud