Pavel Janega
28. listopadu 2015 • 13:00

Výborný Váchův návrat ohrozil pozici Jiráčka. Co plánuje Ščasný?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Definitivně je zpět. Lukáš Vácha po tříměsíční pauze naskočil do základní sestavy Sparty a důležitý duel proti Asterasu Tripolis (1:0) v Evropské lize zvládl. Jeho návrat ale také významným způsobem zvyšuje konkurenci ve středu sparťanské zálohy. Vytlačí na lavici Petra Jiráčka, který na Letnou přišel po Váchově zranění, nebo trenér Zdeněk Ščasný zvolí jinou variantu?



Nasazení Lukáše Váchy proti Asterasu bylo svým způsobem vynucené. Kvůli karetním trestům nesměli hrát ani Marek Matějovský, ani Petr Jiráček. Dalších možností moc nebylo.

„Vácha hrál po dlouhé pauze a asi by na hřiště nešel, kdybychom ty vykartované hráče neměli. Nechal jsem to na něm, šli jsme trochu do rizika,“ přiznal trenér Zdeněk Ščasný.

Už před zápasem prohodil, že by raději viděl Váchu nejprve v přípravném utkání. Takový luxus ale Sparta neměla. A tak sebevědomý fotbalista naskočil do Evropské ligy rovnýma nohama.

Vácha: Na možnost startu jsem se připravoval dva týdny
Video se připravuje ...

„Je to lepší, než vymýšlet nějaké obstrukce okolo. A jsem rád, že jsem zpátky v tom kolotoči. Bylo to náročné, jsou tři měsíce od operace, ale zvládl jsem odehrát celých devadesát minut,“ těšilo Váchu.

Fyzická či zdravotní krize ho v zápase nedostihla. Navrch přidal poctivý výkon bez jediné fatální chyby. „Klobouk dolů před ním, jak to zvládl, hrál výborně takticky,“ pochvaloval si Ščasný. „Fotbal jsem snad nezapomněl,“ usmál se Vácha.

„Ale žádná hitparáda to nebyla,“ dodal skromně. S jeho návratem nicméně pro letenského kouče vyvstává klíčová otázka: jak přetlak ve středové záložní řadě z dlouhodobého hlediska vyřešit?

Změní Jiráček pozici?

Teoreticky se může stát, že na defenzivním štítu v rozestavení 4 – 3 – 3 bude vždy nastupovat jeden z dvojice Vácha – Jiráček. „Ale nevidím to tak, že by mohl hrát pouze jeden z nich a druhý by skončil na lavičce. Jiráček je schopný posunout se o patro výš. Možná i na kraj. Variant je víc, dá se s tím pracovat variabilně,“ myslí si trenér a expert deníku Sport Vlastimil Palička.

Jiráčkovou výhodou je určitá univerzálnost, díky níž s ním můžete v sestavě šibovat. Umí zastat více postů. Navíc s Váchou v zádech, který odvede černou práci v defenzivě, by měl větší prostor pro podporu ofenzivy. A to, jak pamatujeme z Plzně a reprezentace, zvládal výtečně.

GALERIE | Jaké jsou varianty složení sparťanské zálohy?

Vácha zaujme svůj typický post na defenzivním štítu. Jiráček se posune výš a bude mít větší prostor pro útočení. Podle Sportu jde o ideální řešení.
Vácha zaujme svůj typický post na defenzivním štítu. Jiráček se posune výš a bude mít větší prostor pro útočení. Podle Sportu jde o ideální řešení.

„Zatímco Vácha drží prostor hlavně před stopery, Jiráček operuje na větším prostoru. Je to běžec, fotbalový maratonec. Také mi připadá zodpovědnější a disciplinovanější v řešení herních situací,“ všiml si Palička.

Posunutím Jiráčka ovšem ohrozíte pozice Matějovského, Dočkala, vlastně i Martina Frýdka. Ten ve středu zálohy odehrál poslední dvě utkání. „To je právě motor, který bude hráče Sparty hnát. Trenér Ščasný je natolik zkušený, že dokáže se zvýšenou konkurencí pracovat. Tak, aby hráči byli neustále motivováni a neztráceli ambice prosadit se do základní sestavy. Pro celý klub je to pozitivní věc,“ podotkl Palička.

Jinými slovy: nikdo, ani důležití hráči, se už nebude cítit neohrožený, nenahraditelný. Variant je najednou víc, trenérovi Ščasnému jen zbývá vybrat tu správnou…

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud