Jonáš Bartoš
8. února 2016 • 04:40

Čtyři otazníky kouče Ščasného: Co odhalila generálka Sparty?

Vstoupit do diskuse
0
  • Upřednostní trenér fotbalistů Sparty v základní sestavě Lukáše Váchu, nebo Lukáše Marečka?Upřednostní trenér fotbalistů Sparty v základní sestavě Lukáše Váchu, nebo Lukáše Marečka?FOTO: Koláž iSport.cz

    Výhra 4:2 nad Žilinou sparťanského trenéra potěšila. Zdeněk Ščasný byl spokojený s tím, že mužstvo konečně dávalo branky a získalo sebevědomí před startem ostrých zápasů o body. O základní sestavě na úvodní letošní ligový duel ve Zlíně má víceméně jasno, váhá jen na místě defenzivního záložníka. Co odhalila nedělní sparťanská generálka?

  • Vácha, nebo Mareček

    Podle trenérových slov jediné Ščasného dilema pro základní sestavu se Zlínem. Věřit dlouhodobě prověřenému Lukáši Váchovi , nebo dát šanci lepšícímu se Lukáši Marečkovi? „Úplně upřímně. Z dlouhodobého hlediska na tom postu vypadá zapracovaněji Vácha, velmi dobře drží prostor,“ začal Ščasný odpověď na téma defenzivního štítu Sparty.

    Jedním dechem ale dodal i druhou, podstatnou věc. „V přípravě vypadal lépe Mareček, hlavně pohybově. Vašon nám po zranění na podzim hrozně pomohl, jenže v přípravě na něm byla vidět únava, těžkopádnost, byl všude pozdě. To, co on potřebuje, je normální týdenní ligový režim. Dneska (proti Žilině) už byl podstatně živější,“ hodnotil Ščasný.

    Kdo tedy souboj o základní sestavu vyhraje? „Spíš mi to zamotalo hlavu, než vyjasnilo. Před zápasem jsem byl rozhodnutý pro Marečka, teď se to přiklání k Váchovi. Ještě mám týden na to, abych se na tomhle postu rozhodl.“

    Ščasný: Mareček, nebo Vácha? Generálka mi zamotala hlavu
    Video se připravuje ...

  • Stihne ligu kapitán Lafata?

    David Lafata jen ze židle sleduje přípravný zápasy Sparty proti Pandurii na soustředění ve ŠpanělskuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Sparťanský kanonýr nastoupil v přípravě naposledy 20. ledna s Trenčínem, kde vstřelil dvě branky. Na soustředění ve Španělsku ho ale limitovaly problémy s nohou. Trénoval jen lehce, většinu nácviků s mužstvem vynechával. Nenastupoval ani k zápasům, mimo hřiště sledoval i nedělní generálku se Žilinou. Trenérský štáb svou ikonu raději šetřil, než aby u Lafaty riskoval ještě větší zdravotní problémy.

    Pro Spartu je samozřejmě klíčovým hráčem. Stihne zkušený gólostroj ligový výkop ve Zlíně? „Nikdy nevíte, co se může stát, ale v tuhle chvíli jsem stoprocentně přesvědčený, že David bude v pořádku. Není to hráč, který by ve svém věku potřeboval deset zápasů na rozehrání. Nebojím se, že by se nedostal do pohody,“ věřil Ščasný.

  • Kam s univerzálem Frýdkem?

    Martin Frýdek mladší dokáže nastupovat takřka kdekoliv. Trenér Ščasný ho v přípravě nejvíc využíval na levé obraně. Kvůli kartám ale nesmí nastoupit v úvodním play off Evropské ligy proti Krasnodaru. Také proto začal proti Žilině na levém kraji Costa, na stoperu operoval Holek a Frýdek se přesunul do středu zálohy.

    „Hrál tam už druhý zápas. Přináší něco, co nám chybělo. Velké nasazení, agresivitu, výborné dostupování hráčů. Třeba s Dynamem byl jeden z těch, který výborně presoval. Proti Žilině to zopakoval, byť na něm také byla vidět trošku únava. Ale s Frýdkem počítám spíš do středu zálohy,“ připouští Ščasný.

    Je ale možné, že v průběhu jara se opět situace změní. Costa se stáhne zpátky na stopera, Frýdek na levého beka a role uprostřed pole připadne Marku Matějovskému. 

    Martin Frýdek brání žilinského Viktora PečovskéhoFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Dostanou prostor posily?

    Šural po bitvě s Žilinou: Gól už jsem opravdu potřeboval
    Video se připravuje ...

    Sparťanské vedení v zimě angažovalo dvě výrazné tváře. Do šatny přibyli Ondřej Zahustel z Mladé Boleslavi, z Liberce přišel Josef Šural . Oba hráči velmi rychle zapadli do letenského kolektivu a po skončení přípravy je jasné, že si urvali místo v základní sestavě. Ze Zahustela udělal trenér Ščasný pravého obránce, kde se zatím jeví velmi dobře. Čerstvý reprezentant odvážným a dravým stylem připomíná Pavla Kadeřábka , nebojí se útočit. Josef Šural zase oživil ofenzivní řady, proti Žilině si zapsal dvě branky a asistenci.

    „Jsem s nimi hodně spokojený. Vím, že se takhle vyjadřovat před ligou bývá vždycky ošidné. Ale oba dva zapadli do mužstva skvěle. Zahustel podával slušné výkony od začátku. Dneska (proti Žilině) byl ze začátku trošku nervózní, šlo o jeho první domácí zápas na Spartě. Pak se ale rozehrál. Šural jde poslední dva, tři zápasy výrazně nahoru a plní přesně to, co jsme od něj čekali,“ chválil Ščasný.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud